'Hoe krijgen we het geld bij mkb-ondernemers?'

'Hoe krijgen we het geld bij mkb-ondernemers?'

Overal komen miljarden euro’s vandaan om de economie door de coronacrisis te loodsen. Waar gaan die naartoe, en hoe? Beschikt de mkb-ondernemer er tijdig over en als de liquiditeit al op peil blijft, herstelt hij ooit van gederfde inkomsten en extra kosten?

Carlo van der Weg draait vanuit Heerenveen overuren en weet als weinig anderen hoe corona uitwerkt op de huishoudboekjes van mkb-ondernemers. Zijn bedrijf Credion telt zo’n honderd financieel adviseurs die ieder vijftien tot twintig ondernemers de weg helpen vinden naar negentig financiers.

,,Het is uiteraard heel goed dat banken direct in actie zijn gekomen en hun klanten drie tot zes maanden uitstel verlenen in de betaling van rente en aflossing. Dat vooropgesteld. Het is ook begrijpelijk dat er een enorme druk op die bankorganisaties komt te staan. Maar dat is ook hét probleem.”

Zo zetten we het mkb op slot

Het meest prangend is dat de afhandeling van lopende aanvragen stokt. ,,Eerst merkten we al dat individuele bankmedewerkers aangaven andere prioriteiten te hebben en dat is inmiddels ook het formele standpunt. Zo zetten we het mkb op slot. Aan borgstelling in een BMKB-regeling heb je weinig als de financier geen tijd voor je heeft. Een klant van ons gaat per 1 mei te werk in een nieuw bedrijfspand. Daarvoor loopt een hypotheekaanvraag. Het is maar de vraag hoe lang die hypotheek op zich laat wachten en zelfs óf hij die hypotheek nog wel krijgt. Iedereen heeft de beste bedoelingen maar de risicoaversie neemt toch echt toe. Mijn klant is wel verplichtingen aangegaan.”

"Met uitstel van betalingen voorkomen we crisis niet", Carlo van der Weg (Credion)

Van der Weg heeft speciaal voor deze situatie adviseurs vrijgemaakt. ,,Twee keer per dag hebben we telefonisch contact met al onze financiers om vervolgens actuele kennis beschikbaar te kunnen stellen.” Aan de vraagkant analyseren alle adviseurs de veranderende kredietbehoefte van hun klanten, op korte en middellange termijn. Als de crisis een paar maanden aanhoudt, zijn de uitstellen van betalingen voor vele ondernemingen niet toereikend.

Pakket met aanvullende maatregelen noodzakelijk

Wie even verder denkt dan de gruwelijke gezondheidscijfers, bedenkt zich al snel dat elke betaling die je nu uitstelt, dan toch een keer voldaan zal moeten worden. Daarover is Van der Weg in gesprek met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Stichting MKB Financiering en het Invest-NL van Wouter Bos. ,,Een pakket met aanvullende maatregelen zal noodzakelijk blijken om een economische crisis te beperken. Nu al zie je bange investeerders en stijgende rentepercentages, van 0,3 tot 0,5 procent. Verstrekking van bijvoorbeeld hypotheken zakt al van 80 procent van de waarde naar 65. Er is meer dan duizend miljard beschikbaar voor investeringen, maar hoe krijg je dat bij het mkb? Door met actuele kennis heel scherp naar je activa kijken. Dan zien we toch vaak kansen daar extra gelden mee vrij te maken. Wacht daar niet mee!”

Klik hier voor het gehele artikel op De Ondernemer

Tekst: Eldert Kuiken | Foto: Marcel Kruger Fotografie