Crowdfunding blijft maar groeien, ook in Friesland

Foto: LC | Niels Hoekstra hoopt in maart The Tosti Club te openen op de Leeuwarder Nieuwstad.
Financiering door crowdfunding zit in de lift. Ook in Friesland. Vorig jaar nam het aantal crowdfundleningen opnieuw toe. Voor zowel ondernemers als investeerders biedt deze financieringsvorm voordelen, stellen financieel adviseurs Kenny Douwenga van Kendesk MKB Financieringen uit Sneek en René van de Graaf van Credion Friesland & Valor Finance uit Leeuwarden.
Binnen een uur was er 130.000 euro opgehaald via crowdfunding. Ambachtelijk tostibakker The Tosti Club kan mede dankzij deze alternatieve vorm van financiering volgende maand een winkel in Leeuwarden openen. ,,Het ging heel snel. Op crowdfundingsplatform Collin schreven 164 investeerders gemiddeld voor 800 euro in’’, licht René van de Graaf van Credion Friesland & Valor Finance uit Leeuwarden toe. ,,Het leuke is dat de gemeenschap iets tot stand brengt.”
Crowdfunding is een alternatieve manier waarmee een onderneming een project, uitbreiding, verbouwing of werkkapitaal kan financieren. Vorig jaar nam deze financieringsvorm opnieuw toe. Ondernemingen haalden in 2019 in totaal 387,1 miljoen euro op; per bedrijf een kleine 1,5 ton, blijkt uit cijfers van crowdfundmarkt.nl. In 2016 was dat nog 170 miljoen. In totaal werd er in 2019 429 miljoen euro opgehaald, tegen 329 miljoen in 2018.
Investeerders schrijven in op plan of idee
Hoe werkt het? Een ondernemer zet zijn idee of plan, na toetsing door een financieel adviseur en goedkeuring van het platform, op de site van deze crowdfunder. Vervolgens kunnen investeerders erop inschrijven. Op Geldvoorelkaar.nl en Collin.nl zijn projecten vaak al binnen enkele uren volgeschreven.
Crowdfunding nam na de kredietcrisis een hoge vlucht, omdat banken hun regels voor financieringen aanscherpten. Credion Friesland financierde vorig jaar op haar totale portefeuille 15 tot 20 procent via crowdfunding, in totaal 8 miljoen euro. Dat gebeurde voor vijftien ondernemers, waaronder vastgoedondernemingen, reisorganisaties, industriële bedrijven en grootwinkelbedrijven. In 2018 was dat 3 miljoen.
Van der Graaf verwacht dat crowdfunding nog verder zal toenemen. Marketingtechnisch kan het voor ondernemers ook aantrekkelijk zijn, zegt hij. ,,Als ondernemer krijg je een landelijk platform om je product aan te prijzen. En je krijgt ambassadeurs, omdat die zich met jouw bedrijf verbonden voelen.” Daar komt bij dat banken niet in alle projecten geinteresseerd zijn, stelt Van de Graaf.
Dat crowdfunding toeneemt, verbaast Kenny Douwenga van Kendesk MKB Financieringen in Sneek, niks. ,,Het is heel toegankelijk voor investeerders en heel transparant.” Ook het feit dat het aantal banken de afgelopen jaren afnam, kan een rol spelen bij de groeiende belangstelling voor financiering vanuit de crowd. ,,Er zijn met ING, Rabobank en ABN Amro nog maar drie grote banken over.”
Zelf financiert hij overigens voor zijn klanten vrijwel alle kredietaanvragen bij banken. ,,De lange looptijd van een lening en de huidige lage rentestand zijn aantrekkelijk. De maandlasten zijn daardoor lager.’’ Het nadeel van crowdfunding is dat je als ondernemer sneller moet aflossen, meent hij. ,,Meestal binnen vijf jaar. En je betaalt een vrij hoge rente.” Een ander nadeel is dat je bedrijfsgegevens online komen als je een aanvraag doet voor crowdfunding. ,,Sommige ondernemers willen dit niet. De concurrentie en je buurman kijken mee. Je deelt je bedrijfsresultaten en soms komt privacygevoelige informatie ook online.”
‘Met de billen bloot’
,,Ja, je moet als ondernemer wel met de billen bloot”, geeft Van de Graaf toe. ,,Want je staat met je gezicht op internet.” Maar zijn de hoge rentes van soms 6, 7 of 8 procent en de korte looptijd geen beletsel? Van de Graaf denkt van niet: ,,Het is een kortlopende en dus overzichtelijke periode waarin terugbetaald moet worden.” Bovendien ontloopt de rente voor leningen bij banken en crowdfunding elkaar soms niet veel, geeft hij aan.
,,Voor een lening bij ING of ABN Amro betalen ondernemers vaak ook al snel zo’n 5 à 6 procent rente.” Een voordeel van een lening via de crowd is dat die sneller tot stand komt. ,,Bij banken duurt dat vaak wel een tot twee maanden.”
Douwenga en Van de Graaf adviseren hun klanten ook wel stapelfinancieringen. Een banklening wordt hierbij gecombineerd met crowdfunding. ,,Als de bank je maar 3,5 ton wil lenen voor de aankoop van een bedrijfspand van 4 ton, zou de rest via crowdfunding opgehaald kunnen worden,” zegt Douwenga.
Niet alleen voor ondernemers, ook voor spaarders en beleggers kan crowdfunding interessant zijn, stelt Van de Graaf. ,,De rentepercentages variëren van6 tot 9 procent afhankelijk van het plan en dat is best aantrekkelijk.” Zeker nu de rente op spaarrekeningen nihil is. Douwenga: ,,Je kunt je geld in meerdere kleine projecten investeren en zo je risico spreiden. In plaats van te beleggen in grote, ondoorzichtige bedrijven als Air France of Ahold vinden mensen het leuk om een biologische groenteboer te steunen die zijn bedrijf wil uitbreiden.”
Van de Graaf: ,,Je maakt ambities van mensen waar en dat is mooi. En een rente van 8 procent over vijf jaar is een prima vooruitzicht.”
Bron: Leeuwarder Courant, 01-02-2020
Weten waar voor u de kansen liggen?
Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.