Door lage aflossing kan de business gewoon doorgaan

Door lage aflossing kan de business gewoon doorgaan

Foto vlnr: Dave Smits en Berna Brouwer voor het nieuwbouwpand

Zoek het beste aanbod voor de financiering van ons eigen nieuwbouwpand. Dat was de opdracht die het team van Credion in Veenendaal kreeg. Credion is specialist in bedrijfsfinancieringen. Mogelijk Vastgoed­ financieringen werd geselecteerd als beste partij. Vooral vanwege de mogelijkheid gestapeld te financieren en de lage maandlasten.

Na zijn profvoetbalcarrière betrad Dave Smits de financiële wereld door in 2002 in Veenendaal een eigen Huis&Hypotheek­ vestiging te starten. "Door het netwerk dat ik als sporter heb opgebouwd en de topsportmentaliteit die ik heb kunnen meenemen naar het bedrijfsleven, kon mijn bedrijf snel groeien", zegt Dave. "Binnen de topsport ben je zo goed als je laatste wedstrijd, je wordt wekelijks afgerekend op je prestaties. Ook in het ondernemerschap laat ik het nooit liggen, die gedrevenheid is er nog steeds. Discipline houden en resultaten boeken zit er gewoon ingebakken als je vanaf jonge leeftijd zo gevormd bent.'

Groeiende vraag

De laatste paar jaren zag Dave binnen de financiële wereld meer behoefte aan one­ stop-shopping. Of het nou gaat om een leaseauto, bedrijfsfinanciering of verzekeringen, mensen kloppen toch het liefst aan bij een vertrouwenspersoon die persoonlijke aandacht geeft. De onderneming van Dave heeft inmiddels diverse bedrijven onder de paraplu, allemaal gebaseerd op financieel advies. FIER bemiddeling bijvoorbeeld, dat gespecialiseerd is in het leggen van relevante zakelijke verbindingen in de sportwereld. En met Huis&Hypotheek worden particulieren bediend die steeds vaker vragen om advies over het oprichten van een eigen zaak en daar bijvoorbeeld een ontslagvergoeding voor willen gebruiken. "Door de toenemende vraag vanuit het MKB naar vastgoedfinancieringen zijn we in april 2019 aangesloten bij de franchiseorganisatie Credion, de grootste onafhankelijke adviseur in Nederland op het gebied van bedrijfsfinancieringen voor het MKB. Het netwerk van Credion bestaat uit 95 geldverstrekkers in binnen- en buitenland. Daarin zit van alles: traditionele banken, private investeerders, crowdfunders en private equity fondsen. Mogelijk is ook een van de geldverstrekkers in het netwerk.'

Mogelijk paste het best

"Om alle medewerkers van Credion Veenendaal een plek te kunnen geven, ontstond de behoefte aan een nieuw bedrijfspand. Naast het pand waar we met Huis&Hypotheek gehuisvest zijn, heb ik in 2016 grond aangekocht. Op dit moment wordt daarop een nieuw pand neergezet waar het Credion-team zich straks zal vestigen. De grond heeft een flinke overwaarde waardoor voor het bedrijfspand geen volledige financiering nodig is. De eerste casus voor het nieuwe Credion-team was te zoeken naar het beste aanbod voor onze eigen financieringsbehoefte. Uit het portaal van 95 aanbieders waarmee Credion samenwerkt, bleek Mogelijk het best bij ons te passen. Het klopte op veel punten. Door de overwaarde kunnen we een deel zelf inleggen, dat past bij Mogelijk. Daarnaast zochten we naar lage maandlasten omdat cashflow en liquiditeit belangrijk zijn nu er nog gebouwd wordt en het bedrijf uitbreidt. Mogelijk biedt aflossingsvrije leningen aan waardoor de maandlast zodanig laag is dat ik met mijn cashflow gewoon mensen kan blijven aannemen in ons groeiende bedrijf . Onze financiering was bij Mogelijk dus echt op maat."

Ambassadeurs

Kunnen we Dave nu rekenen tot een van de ambassadeurs van Mogelijk? "We geven onze klanten altijd een onafhankelijk advies . Maar daar waar het op maat klopt, omdat lage maandlasten en aflossingsvrij belang­ rijke onderdelen zijn, zal Mogelijk zeker bij de favorieten horen nu we dat zelf zo intens ervaren hebben. Overigens is ons bedrijf nog zeker niet uitgegroeid. Theoretisch hebben we een uniek concept met meerdere bedrijven die elkaar aanvullen. Uiteindelijk gaat de interne organisatie bepalen hoe succesvol we zijn en hoe snel we kunnen doorgroeien. De juiste mensen vinden die bij deze fase van onze groeispurt horen is een behoorlijke uitdaging. We moeten mensen enthousiasmeren en er zoveel passie ingooien dat ze denken: ja, hier wil ik bij zijn.

Investeerder Dennenborgh Group: "Om rust en differentiatie aan te brengen, bouwen we een hypotheekportefeuille op


De Dennenborgh Group uit Soest bestaat uit een aantal vennootschappen die zich bezighouden met het beleggen van een familievermogen, puur als eindbelegger en risicodrager van projecten. Het particuliere investeringsfonds werd in 1988 opgericht en is voornamelijk gespecialiseerd in investeringen in commercieel verhuurd onroerend goed. Sinds vorig jaar investeert het fonds daarnaast in zakelijke hypotheken van Mogelijk. Controller Bema Brouwer legt uit waarom.

Investeren in commercieel verhuurd onroerend goed en alles wat bij het beheer komt kijken, wordt bij Dennenborgh in eigen beheer gedaan door een klein team. Zes vaste medewerkers nemen de algehele coördinatie rondom de portefeuille van Dennenborgh op zich, waaronder een makelaar voor het commerciële beheer en bouwkundigen voor het onderhoud van de panden. Daaromheen is een schil van zzp'ers gevormd die projecten begeleiden en nieuwbouw aansturen.

Dennenborgh is continu op zoek naar nieuwe beleggingsobjecten . "Onze portefeuille is in 35 jaar opgebouwd", legt Bema uit. "We hebben een gezonde maandelijkse cashflow. Op dit moment is investeren in nieuw onroerend goed vrij prijzig, dat heeft alles te maken met de lage rente. Veel particuliere beleggers zijn op zoek naar onroerend goed, dat drijft de prijs alleen maar op. Om wat rust en differentiatie in de portefeuille te brengen, wenden wij een deel van de cashflow aan om een hypotheekportefeuille op te bouwen. Via ons netwerk zijn we bij Mogelijk terechtgekomen."


Foto vlnr: Raymond Tekstra (Mogelijk), Berna Brouwer en Dave Smits.

Nieuwbouw in Veenendaal

Dennenborgh kreeg van Mogelijk de aanbieding om een nieuwbouwpand te financieren in Veenendaal, waar financieel adviseur Credion zich wil vestigen. Dennenborgh is zelf al vrij actief met nieuwbouwprojecten. "De markt in Veenendaal en de specifieke locatie zijn ons bekend: het voormalig Ibis-hotel, twee panden verderop is onlangs door Dennenborgh verkocht. We hebben een optie genomen op de financiering van het door Credion te bouwen kantoorpand en een gesprek gehad met de ondernemer dat heel plezierig verliep. Om het verhaal erachter te horen, het hoe en waarom, spreken we altijd een op een af met de betrokkenen op de locatie of bij het pand dat gefinancierd moet worden. We vinden het belangrijk om te weten met wie we in zee gaan; je gaat uiteindelijk een langdurige relatie met elkaar aan . De locatie sprak ons aan, de debiteur sprak ons aan en het bedrag paste ons."

Langetermijnvisie

De eerste transactie die Dennenborgh via Mogelijk sloot, vond medio 2018 plaats. "Het is allemaal dankzij internet ontstaan. Voorheen stalden wij liquiditeit bij banken op een depositorekening, geld dat de bank vervolgens uitzette in diverse leningen. Het platform van Mogelijk heeft de taak van de bank overgenomen en brengt zo de twee partijen direct met elkaar in contact. De ondernemer die niet terecht kan bij de bank en de investeerder die de liquiditeit heeft en kiest voor investeren voor de lange termijn.

Want bij Mogelijk kies je er in principe voor om je geld twintig jaar vast te zetten. Wij hebben een duidelijke langetermijnvisie, dus dat past goed. Als je je geld toch eerder liquide wilt maken, is er de optie om de post weer aan te bieden via Mogelijk . Voor een bepaalde doelgroep is dit een hele mooie manier om geld veilig en netjes weg te zet­ ten tegen een goed rendement."

Eerste hypotheekrecht

"Het komt regelmatig voor dat we Mogelijk aanbevelen aan andere investeerders. Mogelijk onderscheidt zich door de investeerder direct de eerste hypotheekrechten op het object te geven, terwijl je bij andere aanbieders een obligatie in een fonds koopt en het fonds het eerste hypotheekrecht heeft. Dan zit er een schakel tussen, dat vinden wij een nadeel. Het betekent wel dat je met substantiële bedragen in de markt moet zijn, met een investering van € 20.000 kom je niet weg. Het is een mooi concept en een gat in de markt nu."

Trots
"Het is natuurlijk fantastisch dat Credion, de grootste onafhankelijke adviseur in Nederland op het gebied van bedrijfsfinancieringen voor het MKB, Mogelijk zelf selecteerde als beste partij voor de zakelijke hypotheek", aldus Raymond Tekstra, afdelingsmanager Zakelijke Hypotheken. "Elke dag doen we ons best om ondernemers en investeerders zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat Credion voor ons kiest voor haar eigen zakelijke hypotheek, bevestigt voor ons wel dat we het echt goed doen in de markt. Het is een mooi compliment waar we trots op zijn."

Bron: Mogelijk Magazine - Januari 2020