Financiering van een turbo depot van DHL

Financiering van een turbo depot van DHL

Credion is een landelijk opererende financieringsorganisatie, met ruim zestig vestigingen, die in 2001 is opgericht door Carlo van der Weg en waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Heerenveen. Door een uitgebreid netwerk van meer dan negentig geldverstrekkers, kan Credion een slimme bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Bij die geldverstrekkers moet je denken aan bankfinancieringen, lease, factoring, crowdfunding, investeringsmaatschappijen en nog veel meer. Aangeboden financieringspakketten bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden. Van der Weg gaat na het introductie-artikel in vier artikelen dieper in op bepaalde facetten van bedrijfsfinancieringen. Het eerste artikel gaat over financieringen in vastgoed, het tweede artikel gaat over de diverse aspecten van werkkapitaal, in het derde artikel gaat Van der Weg dieper in op het fenomeen crowdfunding en in het vierde artikel duiken we in de wereld van de financiële lease. Vervolgens loopt Van der Weg in het daarop volgende artikel alle vier de facetten nog eens na waarbij hij de nieuwste ontwikkelingen in de markt behandelt. We starten nu met een serie van drie artikelen waarin klanten en hun Credion adviseurs aan het woord komen. De spits wordt hierin afgebeten door Frank Jansen van Pakketservice West-Friesland en Kees Kiemel van Credion Heerhugowaard.

”Ik groei uit mijn jasje!”

Jansen is in 1991 op zijn negentiende begonnen als koerier in het bedrijf van zijn ouders, die toen franchisers waren voor Selektvracht. Hij heeft het bedrijf in 2004 overgenomen. Moederbedrijf de Deutsche Post heeft de naam in 2014 veranderd in DHL Parcel. Toen Jansen destijds in het vak rolde, waren er ongeveer vijftig depots in Nederland. Inmiddels zijn daar zo’n negentig depots bijgekomen. “Omdat DHL het steeds drukker kreeg met pakketaantallen, werd de dichtheid per wijk vele malen hoger.”, aldus Jansen: “Door er depots bij te plaatsen, zijn de gebieden kleiner gemaakt, waardoor de koeriers minder kilometers maken, terwijl ze wel meer pakketten afgeven. Omdat we niet tot in het oneindige depots kunnen bijplaatsen, is er voor gekozen om hier en daar turbo depots te bouwen waar grote aantallen pakketten verwerkt kunnen worden. Ik heb een afspraak met DHL dat ik op Industrieterrein Breekland in Oudkarspel zo’n turbo depot krijg en dat ik daar in juli 2020 van start ga.”

Jansen weet van aanpakken en heeft vanaf zijn start als zelfstandig ondernemer al vanuit diverse plaatsen in Noord-Holland geopereerd: “Ik ben ooit begonnen in Opperdoes, waarna ik doorgegaan ben in Wervershoof. Daarna heb ik heel lang in Zwaagdijk gezeten. Daarnaast heb ik in 2015 een depot opgestart in Heerhugowaard en heb ik nog een extra depot in Den Helder gehad, waar ik zeven jaar mee gedraaid heb.”

Met drie depots onder zijn beheer kwam hij op een gegeven moment alleen nog maar thuis om te eten en te slapen. Omdat hij tot de conclusie kwam dat dat toch niet de bedoeling kan zijn, heeft hij twee depots afgestoten en is hij momenteel alleen nog gevestigd in Heerhugowaard. Hij heeft nu rond de vijfentwintig mensen in dienst, maar dat aantal zal in Oudkarspel weer behoorlijk toenemen. Hij voegt hieraan toe dat Deutsche Post de laatste jaren flink geïnvesteerd heeft en dat DHL de afgelopen vier jaar een groei heeft doorgemaakt van bijna vijfentwintig procent. Jansen: “Ik zit zelf ook vier jaar in Heerhugowaard en mijn bedrijf is qua grootte ongeveer verdubbeld. Ik groei uit mijn jasje!”

De overeenkomst met DHL lijkt op een franchise-achtige constructie, maar dat is het niet. Jansen krijgt wel een aantal tools van DHL in handen, zoals een wagenpark, computers en scanners. Verder mag hij personeel aannemen en met ZZP’ers contracten afsluiten uit naam van DHL, maar daarnaast heeft hij ook personeel in dienst van Pakketservice West-Friesland.

Jansen is zeer tevreden over de dienstverlening van Kiemel

Om het depot in Oudkarspel te realiseren had Jansen een financiering nodig. Via Google kwam hij in 2017 via het hoofdkantoor van Credion bij hun vestiging in Heerhugowaard terecht. Hij is vol lof over Kees Kiemel; met name in verband met zijn geduld. “Het duurt een eeuwigheid, voordat er bij grote bedrijven als DHL een keer een beslissing genomen wordt.”, aldus Jansen: “Dat gaat over heel veel schijven. In 2020 zijn we operationeel, maar dan zijn we inmiddels drie jaar verder. Al die tijd heeft Kees wel contact met me gehouden! Bij aanvang zei hij dat hij eerst aan de hand van mijn verhaal en de cijfers ging toetsen of het haalbaar was. Dat vind ik fair, want hij verbindt tenslotte zijn naam eraan en voor mij zou een negatieve uitkomst ook niet leuk zijn. Al is het maar omdat ik hem toch een vergoeding moet betalen.”

Dat hij via DHL werkt, was volgens Jansen aan de ene kant een voordeel bij de aanvraag van de financiering, omdat hij een grote naam achter zich heeft staan. Maar aan de andere kant was het een nadeel, omdat hij met zijn bedrijf volledig afhankelijk is van de pakketgigant, wat een bank dan weer wat minder prettig vindt. Normaliter wordt er vanuit DHL met contracten van een jaar gewerkt, maar in verband met de financiering heeft hij daarom bij hoge uitzondering een driejarig contract met bijbehorende intentieverklaring weten te bedingen.

Hoewel de alternatieve financieringen in het begin wel ter sprake zijn geweest, was de insteek van Kiemel om de financiering via een van de drie grote banken te realiseren, omdat dat het meest voordelig was. Daarbij had hij wel een Plan B in gedachten met verschillende scenario’s qua de mogelijkheden, voor het geval het niet zou lukken. Jansen heeft dat ervaren als een zeer prettige uitgangspositie bij de aanvraag.

De ABN AMRO Bank reageerde positief. Jansen is zeer tevreden over de dienstverlening van Kiemel: “”Hij heeft naast deze financiering heel veel extra’s voor me gedaan, ook op privégebied. Het was een zeer prettige samenwerking en als iemand aan mij vraagt of ik een tip heb qua financieringen, zal ik zeker Credion adviseren.

Een zo goedkoop mogelijke financiering met goede voorwaarden

Hoogtijd voor de bevindingen van Kiemel in deze zaak. Hij steekt direct positief van wal: “Frank is een hele relaxte no-nonsense kerel. Heerlijk om zaken mee te doen!”

Kiemel heeft achtentwintig jaar bij de Rabobank gewerkt, waarvan de laatste zestien jaar als Accountmanager Bedrijven. Omdat de regels en gedragingen dermate veranderden dat Kiemel het gevoel kreeg uit elkaar te groeien, is hij in 2014 voor zichzelf begonnen. Hij pakte het in eerste instantie vrij breed aan en verzorgde financieringen en coaching op administratief gebied. Hij kwam vrij snel tot de conclusie dat het beter is om een bepaalde focus te hebben. Omdat hij als accountmanager bij de bank heel lang met financieringsvraagstukken bezig was geweest en daar zijn hart ligt, was de stap naar Credion snel gemaakt. Kiemel: “In 2016 kreeg ik een telefoontje van de voormalige Credion adviseur Martijn Dekker met de vraag of ik een keer een kop koffie wilde komen drinken. Toen bleek dat hij bij de Credion vestiging in Heerhugowaard zou vertrekken, heb ik besloten om zijn rol over te nemen.”

In maart 2017 kwam het contact met Jansen tot stand middels een paar open gesprekken. “Omdat hij nog een aantal zaken moest regelen met DHL, is het op een gegeven moment wat gesudderd.”, aldus Kiemel: “Eind 2018 kregen we weer intensiever contact en in de loop van dit jaar hebben we flink doorgepakt met als uiteindelijk resultaat de financiering bij de ABN AMRO Bank. Plan B, waar Frank het over had, bestond uit een aantal informal investors waar we terecht kunnen en die we in dit soort situaties ook altijd kunnen invliegen. Maar je kijkt uiteraard naar wat voor de klant het beste is: een zo goedkoop mogelijke financiering met goede voorwaarden. En in grote lijnen kom je dan nog steeds bij de banken uit.

Hij benadrukt dat het daarbij wel belangrijk is om de grootbanken op de juiste manier te benaderen, waarbij er in het voortraject goed gekeken moet worden hoe de slagingskansen vergroot kunnen worden. Zo worden er van tevoren vaak alternatieve financieringen geregeld, zodat de bank niet het hele bedrag hoeft te financieren. Uit de voorgaande artikelen is gebleken dat de mogelijkheden daarin legio zijn. De informal investors die voor de financiering van het depot in Oudkarspel op de reservebank zaten, zijn bijvoorbeeld rijke particulieren. Kiemel: “In het geval van Frank is de financiering volledig via de bank gerealiseerd, doordat we een goede link hadden gelegd tussen zakelijk en privé, waardoor hij meer eigen inbreng in de zaak kreeg.”  

“Je hebt tegenwoordig meer eigen geld nodig”

Op mijn vraag of het tegenwoordig een uitzondering is dat banken de volledige financiering voor hun rekening nemen, antwoordt Kiemel: “Nee, dat gebeurt wel vaker. Maar als je een klein beetje afwijkt van hun beleidspunten, wordt het wel lastiger. In het verleden was het makkelijker, maar sinds de crisis van 2008 zijn ze daar toch beduidend strakker in en zijn de regels qua klantintegriteit en solvabiliteitseisen aangescherpt. Banken denken gerust nog wel mee, maar het moet wel binnen hun kaders passen en je hebt tegenwoordig meer eigen geld nodig. Maar met kennis van zaken en de juiste contacten binnen het bankwezen is er echt nog wel wat mogelijk en omdat we bij Credion de vraag naar eigen geld via alternatieve financieringen weten op te lossen, is er voor de gemiddelde ondernemer nog steeds een goede financiering te realiseren.” 

Er zijn cases waar een bank bijna niets mee van doen wil hebben, zoals commercieel vastgoed. En dan gaat het niet alleen over projectontwikkelaars, maar over iedereen die na de koop van een pand wat wil verdienen aan (gedeeltelijke) verhuur ervan. Ook hierin voorziet Credion in alternatieve oplossingen.

“Een ondernemer gaat meestal naar zijn huisbankier en als hij dan een negatief antwoord krijgt, stopt hij ermee.”: aldus Kiemel: “Dat is wat zwart-wit gezegd, maar dan houdt het vaak wel op. Je zit er tenslotte ook niet op te wachten om naar drie banken te gaan en elke keer hetzelfde verhaal te doen. Maar wij ontzorgen de ondernemer daarin en kennen alle ins en outs qua alternatieve partijen waar hij terecht kan.”

Klik hier voor het artikel in Het Ondernemersbelang

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tekst: Leo Singor