Coalitie NPEX en Credion opent deuren voor bedrijven

Coalitie NPEX en Credion opent deuren voor bedrijven

Financieel specialisten aan de slag voor sterker Nederland

De NPEX-effectenbeurs en Credion, het netwerk van onafhankelijke financieringsadviseurs, werken aan een samenwerking om middelgrote Nederlandse ondernemingen met groei ambities te helpen aan financiering. Beide organisaties hebben de kennis en het netwerk om ondernemers verder te helpen met realiseren van hun plannen.

"Financieren is een ambacht. Voor veel ondernemers is het soms een blackbox. Als professionals kunnen we ze helpen. Stapel je als groei-ondernemer financieringen op elkaar of ga je met ambachtsmensen om tafel die onafhankelijk zijn en die de risicos en kansen van financiering goed kunnen inschatten?"

Vlnr: Alfons Remery (Credion) en Stephan Roes van NPEX in gesprek.

Adviseurs

Alfons Remery (AA CRAd), accountant & financieringsspecialist in Hilversum van het Credion-netwerk met 106 onafhankelijke adviseurs, komt in zijn dagelijkse praktijk ondernemers tegen die met hun bedrijf willen groeien, maar banken geven niet altijd of onvoldoende thuis. Ondernemers willen echter vooruit, laten zich niet afremmen, als ze ervan overtuigd zijn dat hun verhaal klopt.

Dezelfde ervaring heeft Stephan Roes van NPEX, de effectenbeurs van Nederland voor groeifinanciering, met ondernemers die op zoek zijn naar geld voor groei. ,,De focus ligt bij ons bijna altijd op groei. Dat is een belangrijk gegeven voor de beleggers, die zich nauw verbonden voelen met de betekenis en de groei van het bedrijf." Remery en Roes zitten op dezelfde golflengte. De Hilversumse accountant attendeerde het innovatieve lichtbedrijf Innr Lighting op de mogelijkheden van NPEX. De samenwerking leidde recent tot een succesvolle financieringsronde: NPEX beleggers staken € 2 miljoen in het bedrijf.

Te duur

Inmiddels hebben 37 middelgrote Nederlandse ondernemingen via uitgifte van aandelen of obligaties hun financile positie versterkt via NPEX. Deze obligaties en aandelen kunnen worden verhandeld via het handelssysteem van de NPEX effectenbeurs. Volgens Remery is het huidige mkb vaak 'te duur' gefinancierd. In omringende landen, zoals in België en Duitsland, is dat volgens hem anders geregeld. ,,Wat ze vooral anders doen is in ieder geval een betere communicatie van de kredietscore,de zogenaamde Creditrating van de onderneming. Je moet de potentie van een bedrijf op zijn waarde schatten, zoals bij immateriële vaste activa (licenties, software en ontwikkelde digitale platformen) en dat doen banken in Nederland - helaas - vaak niet. Zij kijken meer naar de traditionele zekerheden van een bedrijf en springen daardoor liever op een rijdende trein."

Sanity

Roes vertelt over de praktijk bij NPEX. ,,Met grote zorgvuldigheid doen onafhankelijke deskundigen hun werk voordat een bedrijf via NPEX effecten kan gaan uitgeven. We gaan niet af op een 'mooi verhaal', maar er vindt een limited sanity-check plaats door onafhankelijk financieel specialisten. Zo help je bedrijven om inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten. De beleggers weten van tevoren waar ze aan toe zijn, en welk proces de ondernemingen hebben doorlopen. Wij zitten niet in de 'verlies­ financiering'. In tegendeel zelfs: we zitten altijd met enthousiaste ondernemers aan tafel die vooruit willen."

Het bedrijf Innr Lighting is dus zo'n voorbeeld. Het bedrijf, komend uit het netwerk van Credion, dat dankzij de uitgifte van obligaties (een bancair achtergesteld krediet van € 2 miljoen, rente 8,25 % en een looptijd van 5 jaar) de groeistrategie met hun licht-oplossingen kan doorzetten. ,,We kennen het bedrijf vanuit onze praktijk natuurlijk goed. Dat helpt. Het opstellen van het prospectus verloopt daardoor soepeler en sneller", zegt Remery.

Vriendenkring

Volgens Roes is de NPEX-route te verkiezen boven het netwerk van de directe vriendenkring en de sportclub. ,,Je hoeft als ondernemer niet te bedelen, maar je kan je netwerk attenderen op een mooie belegging via een goed gestructureerde professionele partij. Er ligt een duidelijke propositie op tafel voor beleggers, gevalideerd door onafhankelijke professionals. "

Klik hier voor het artikel in NPEX Krant 3.

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.