Op deze manier combineer je alternatieve financieringsvormen

Op deze manier combineer je alternatieve financieringsvormen

Vraag de gemiddelde ondernemer naar zijn kennis over financieren in het MKB en de kans is groot dat de bancaire- en hypothecaire lening de enige bekende financieringsvormen zijn. Uit een onderzoek van De Ondernemer en Markteffect B.V. bleek dit jaar dat bijna 70 procent van de ondervraagden spontaan aan een bancaire lening denkt wanneer financiering gewenst is. De hypothecaire lening komt met een kleine dertig procent op de tweede plaats. Alternatieve financieringsvormen zijn dus nog relatief onbekend. Credion, Ebury en Spotcap deden een boekje open tijdens de Week van de Ondernemer.

“Wij willen u graag een aantal andere mogelijkheden laten zien om de groei van uw bedrijf te financieren”, begint Rik Heintzberger namens Spotcap. “En dat doen we aan de hand van een casus over valutadiensten, vastgoedfinanciering en werkkapitaal via non-bancaire wegen.

Samen met Sonny Berghuis (Ebury) en Carlo van der Weg (Credion) vertelt Heintzberger de bezoekers over een ondernemer met een webwinkel. De persoon in kwestie importeert handel uit China en betaalt de producent in Amerikaanse dollars. De onderneming doet het goed en kan groeien. Om dit te verwezenlijken heeft het meer voorraad nodig en daardoor meer opslagruimte. Er is een goede mogelijkheid om een pand en loods te kopen waar het grotere voorraden in kan opslaan. Maar hoe kan de ondernemer deze kans benutten middels alternatieve financiering?

Volledig veranderd 

Van der Weg: “Vanuit Credion adviseren wij ondernemers inzake credietbehoefte. Het financieringslandschap is namelijk volledig veranderd. Waar men voorheen 80 procent van een financiering bij de bank vandaan haalde en de overige 20 procent op een andere manier verzorgde, richten wij ons op de alternatieve manier. Denk aan het vinden van angel investors, leasing, factoring of aandelen uit crowdfunding.”

“De basis van de financieringsaanvraag bepalen we aan de hand van het ondernemingsplan en het kredietdossier van de klant. In deze cases zag de bank niets in een hypotheek voor het bedrijfspand omdat er te weinig eigen middelen zouden zijn. Volgens ons was dat op te lossen met een alternatieve financierder. Ook zagen we dat er winst te behalen viel met de juiste valutadiensten.”

Koers vastzetten

Dit is waar Ebury in beeld komt. “Dit bedrijf koopt goederen in vanuit China”, begint Berghuis. “En wie valutatransacties doet, betaalt daar flink voor omdat het via de bank gaat. Vaak heb je hier ook te maken met een ongunstige koers. Wij bieden een scherpere koers en dus valt daar al op te besparen. Die koers zetten wij tevens vast waardoor het valutarisico beperkt wordt. De klant uit de cases had 1 miljoen aan dollars nodig en wist dus van tevoren tegen welke koers hij deze kon inkopen.”

“Dan is er ook nog de inkoopfinanciering”, gaat hij verder. “Dat werkt als volgt: u upload de inkoopfactuur, Ebury betaalt de leverancier, deze levert uw goederen, die goederen worden aan de klant geleverd, u ontvangt de betaling van de klant en u betaalt Ebury terug binnen 150 dagen.”

Afstemmen op financiële gezondheid

De voorwaarden van deze financiering worden afgestemd op de financiële gezondheid van de onderneming. Ebury berekent geen extra kosten wanneer de ondernemer een transactie eerder wil terugbetalen. Is men in staat om eerder terug te betalen, dan wordt daar rente mee bespaart. Je betaalt enkel rente over het gebruikte deel van de lening voor de periode dat het daadwerkelijk bij Ebury uit staat. Wanneer een transactie is afgelost, komt dat bedrag weer vrij om opnieuw te gebruiken.

Uitkomsten bieden

In de cases is Spotcap tenslotte gekomen met een flexibele financieringsoplossing voor het inventaris. Ook kunnen zij de uitkomst bieden voor voorraden en seizoen fluctuaties. Heintzberger: “Bij een kredietbehoefte tot 100.000 euro hebben wij slechts de persoons- en bedrijfsgegevens nodig, het transactieoverzicht van de zakelijke bankrekening van de afgelopen 52 weken en een screenshot of dagafschrift van de zakelijke rekening.”

“Bij een krediet behoefte tot 300.000 euro vragen wij de klant om de BTW-aangiften van de afgelopen vier kwartalen, de laatste jaarrekening en tussentijdse cijfers of een kolommenbalans. Hierbij lost de klant annuïtair af in maximaal 24 maanden.”

Klik hier voor het artikel op De Ondernemer.

Auteur: Redactie De Ondernemer | Foto: Hennie Keeres