Onterechte vooroordelen over alternatieve financiering

Onterechte vooroordelen over alternatieve financiering

Bij ondernemers ontstaat de behoefte aan extra werkkapitaal regelmatig op korte termijn. Een financiering moet dan snel geregeld worden, maar via traditionele manieren duurt dat vaak langer. Een oplossing kan dan zijn om via non-bancaire route een financiering aan te vragen, ofwel een alternatieve financiering. Die route is voor ondernemers nog wat onbekend, maar kan wel degelijk de beste oplossing bieden.

Beer Zandt is Head of Business Development bij Spotcap. Deze alternatieve financier is in 2014 opgericht in Berlijn, inmiddels actief in 5 landen en richt zich op het verstrekken van werkkapitaal. Zandt begrijpt wel dat de route van alternatieve financiering nog onbekend is. “Financieren is niet het favoriete onderwerp van de ondernemer; die wil bezig zijn met zijn bedrijf. Financiering is dus in de praktijk een bijzaak en het is dan ook niet zo gek dat een ondernemer niet precies weet welke vormen er zijn, wat daarvan de voors en tegens zijn en welke lening het beste bij hem of haar past.”

Vooroordelen alternatieve financiering

De markt van de alternatieve financiering wint steeds meer aan bekendheid en naam. Mede doordat ook financieel adviseurs zich bezighouden met de laatste trends en ontwikkelingen en goed op de hoogte zijn van de verschillende financieringsvormen. Credion is zo’n adviesorganisatie die gericht is op de begeleiding van MKB-ondernemers bij het verkrijgen van de meest optimale financiering. Carlo van der Weg is de medeoprichter en algemeen directeur van Credion. “We merken wel dat er vooroordelen zijn als het gaat om alternatieve financiering”, vertelt Van der Weg. “Ondernemers vragen zich af of het wel iets voor ze is en of het niet lastig of duur is. Dat komt met name door de onbekendheid van alternatieve financiering. Een bank lijkt vaak voor de hand liggend, maar dat is in veel gevallen niet waar. Wij zitten dicht bij de ondernemer en kijken altijd naar de behoeftes die er zijn. Er moet een match zijn tussen kredietbehoefte en het product dat je er vervolgens aan koppelt. Er kunnen best bezwaren zijn en als ze een partij niet kennen, biedt dat geen geruststelling. Wij spelen daar een belangrijke rol in, hebben het hele financieringslandschap in kaart en weten goed wat er bij wie past. We kunnen producten helder uitleggen aan ondernemers. Een alternatieve financier zoals Spotcap is een goede uitkomst voor wie bijvoorbeeld extra werkkapitaal nodig heeft.”

Klik hier voor het gehele artikel op De Telegraaf