Drie kostenbesparende trends in het financiële landschap

Drie kostenbesparende trends in het financiële landschap

Credion wijst de weg

Er is steeds meer mogelijk in de financiering van bedrijven, al wordt het er niet eenvoudiger op. Carlo van der Weg ziet drie belangrijke trends voor ondernemers: alternatief werkkapitaal, verlagen huisvestingskosten en financiële technologie. Wie door de bril van die trends naar de huidige bedrijfsfinanciering kijkt, ziet stevige kostenbesparingen.

Zoals vaak herhaalt de geschiedenis zich. Carlo van der Weg werkte in de jaren 90 als bankier voor de Friesland Bank en moest vaker dan in zijn ogen nodig klanten teleurstellen. ,,Veel klanten hadden een bredere behoefte dan de bank aanbood. Begrijpelijk vanuit het banksysteem, dat alle risico wil afdekken met zekerheden, maar mijn klanten worstelden ermee. ‘Waar moet ik dan wel zijn’, hoorde ik vaak ” Van der Weg overzag het totaalplaatje, groter dan de banken en verruilde het ‘comfort’ van banken voor dat van eigen klanten. ,,Het was mijn overtuiging dat er onafhankelijke adviseurs nodig waren. Ik kende er niet één. Dan ga ik het zelf doen.”

Bijna twee decennia verder is dat totaalplaatje een stuk complexer geworden en kunnen veel ondernemers voor hun kapitaalbehoefte vaak niet op de traditionele banken te rekenen. Bijvoorbeeld jonge ondernemers die meer groeikansen dan trackrecord hebben. ,,Aan de kant van de ondernemer is meer nodig dan een accountant die goed kan berekenen hoeveel geld nodig is en wat de financieringsbehoefte is. Biedt de handelsstroom kansen? Hoe verlaag je de huisvestingskosten met de huidige rentestand? Zijn er Fintechs die wel naar de groeikansen kijken en minder naar het trackrecord? Credion wijst hen de weg langs al die vragen in het  huidige financiële landschap.

Werkkapitaal

In de opgaande economie hebben meer bedrijven de wind in de zeilen. Nieuwe bedrijven en groeiende bedrijven zien kansen, als ze werkkapitaal kunnen verwerven. Carlo van der Weg hoeft al twee decennia geen ‘nee’ meer te verkopen. ,,Mijn overtuiging klopte: als onafhankelijk adviseur kan ik meer deuren voor hen openen dan die van de bank. Als financiering met voldoende zekerheden en trackrecord - verleden tijd - niet lukt, kijk ik naar instituten die juist naar verwachtingen kijken, naar de toekomst. Met de klant analyseren we dan handelsstromen zoals de in- en verkoop in binnen- en buitenland en bieden daarin voorfinancieringen tot wel 240 dagen. Stel je koopt 10.000 tuinstoelen in China. Die staan in een container en voor ze naar Nederland worden verscheept, moet je eerst even betalen. Als je pas hoeft te betalen als ze 90 dagen in Nederland staan, neemt je behoefte aan werkkapitaal drastisch af. Andersom geldt hetzelfde: je hebt de stoelen in Nederland verkocht en die zijn nog niet betaald. Dan levert factoring veel armslag op: wij vinden een partij die de betaling door jouw klanten voorfinanciert, tot wel 120 dagen.”

Dat betekent voor ondernemers dat ze geen extra werkkapitaal nodig hebben, dat ze meer kunnen doen met hetzelfde geld.

Huisvesting

Iedereen kent het wel van de thuissituatie: de lage rente maakt het aantrekkelijker een huis te kopen of de kosten van een bestaande hypotheek te verlagen. Veel ondernemers kunnen op hun huisvesting besparen als ze het onroerend goed kunnen financieren, vooral door te kopen in plaats van te huren. Er is daarom veel vraag naar hypotheken en nieuwe, complexere vormen die minder dicht bij huis zijn. ,,Als blijkt dat je je huisvestingsplan net niet gefinancierd krijgt, is dat frustrerend. Een top op de hypotheek van een derde partij is dan vaak de oplossing. Die kunnen wij vinden met ruim 100 adviseurs op 60 locaties. Het geld is er wel, zij het vaak in een hoofdkantoor in de Randstad die niet aan distributie doet waardoor een ondernemer in Appingedam er niet bij komt. Wij wel en als een ondernemer daardoor toch kan kopen, bieden wij de toegevoegde waarde waar de samenwerking op is gericht.”

Dat betekent voor ondernemers dat het loont voor financiering van onroerend goed verder te kijken dan de thuisbank.

Fintech

De derde trend beschrijft Van der Weg met een waarschuwend vingertje. Want naast de financiers die niet aan distributie doen, zijn er in Europa tal van Fintechs: beleggers die nog minder naar zekerheden kijken en bijna blanco kredieten vertrekken om zo hoog rendement te halen. ‘Alternatieven voor crowdfunding’, noemt Van der Weg ze. ,,Aan de ene kant heb je decentrale netwerken en platformen van investeerders waar ondernemers kredieten kunnen verkrijgen.” Als een ondernemer een investering moet financieren, kan zo’n ‘peer-to-peer’ financiering uitkomst bieden. Voor de investeerders is dat behoorlijk arbeidsintensief. ,,Daarom kijken ze naar de grote fondsen, waarin onder meer heel veel pensioengeld zit. Dat institutionele geld zoekt zijn weg omhoog naar rendement en er is weinig technologie voor nodig om die decentrale netwerken en fondsen aan elkaar te koppelen. Zo’n platform haalt bijvoorbeeld 100 miljoen op bij een fonds en laat kleine investeerders los.”

Dat betekent voor ondernemers soms nog een laatste mogelijkheid in de financieringsbehoefte te voorzien. Van der Weg waarschuwende vingertje is omdat zo’n Fintech ,,lang niet altijd passend is en de kosten wel tot 40 procent op jaarbasis kunnen oplopen”.

Wegwijzer

Of het nu gaat om kostenefficiëntere handelsstromen, besparingen door de rentestand of nieuwe (technologische) constructies: het financiële landschap biedt veel meer mogelijkheden voor ondernemers die de weg weten. Van der Weg: ,,Dat geldt overigens niet alleen voor nieuwe en groeiende ondernemingen. We analyseerden de huidige financiële huishouding van onze bestaande klanten op basis van nieuwe mogelijkheden en dat leverde bij 68 procent kostenbesparingen op.”

Klik hier voor het artikel op De Ondernemer

Bron: De Ondernemer | Foto: Marieke Balk Fotografie