Vier tips voor een succesvolle financieringsaanvraag

Vier tips voor een succesvolle financieringsaanvraag

Denk je weleens na over het aanvragen van financiering voor je bedrijf? Deze vier praktische tips van Credion-directeur Carlo van der Weg komen dan ongetwijfeld goed van pas.

1 – Bedrijfsfinancieringen zijn anno 2018 maatwerk. Laat je bijstaan.

“Het financieringslandschap is vandaag de dag is enorm uitgebreid ten opzichte van een paar jaar geleden. Voor de crisis bepaalden vooral de banken de markt. Tegenwoordig is er veel meer alternatief aanbod van financieringsproducten.”

“Het is belangrijk dat je als ondernemer in een vroeg stadium vaststelt wat je investeringsbehoefte is, hoeveel geld je nodig hebt en bij welke partijen je dat het best kan onderbrengen. Vaak is een stapeling van producten van verschillende aanbieders de beste oplossing. Laat je bijstaan door een adviseur die het financieringslandschap goed kent.”

2 – Breng werkkapitaal binnen de onderneming in beeld.

 “Veel ondernemers kloppen bij ons aan om werkkapitaal te organiseren omdat het bedrijf groeit. We kijken dan altijd eerst naar de kapitaalsituatie binnen de onderneming. We kijken bijvoorbeeld naar betalingstermijnen van de debiteuren. Betaalt een debiteur gemiddeld binnen veertig dagen en kan dat binnen twintig, dan scheelt dat al de helft van het werkkapitaal wat je anders zou missen. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsvoorraden. Hoe lang is die voorraad aanwezig binnen de onderneming voordat het weer verkocht wordt? Het is belangrijk om dit in beeld te brengen om vast te stellen hoeveel extern werkkapitaal je werkelijk nodig hebt.”

3 – Wek vertrouwen met een goede financieringsaanvraag.

“De financieringsaanvraag is eigenlijk het totale dossier dat naar geldverstrekker of de bank toe moet om financiering te krijgen. In die aanvraag vind je veel statische gegevens zoals financiële resultaten van de afgelopen periode. Verder staat er in wat de kwaliteit van je bedrijf is. In welke branche ben je actief?  Hoe zijn de bedrijfsprocessen georganiseerd? Hoe is het personeel georganiseerd? Die gegevens vormen samen de perfecte financieringsaanvraag die je nodig hebt om vertrouwen van financiers te wekken, zodat je uiteindelijk die lening of financiering aangeboden krijgt.”

4 – Maak de afweging tussen eigendom en gebruik.

“We krijgen veel financieringsaanvragen van ondernemers die willen investeren in machines, auto's kantoormeubelen et cetera. We stellen dan altijd samen met de ondernemer vast of eigendom nu echt belangrijk is. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: Een aantal boeren had een specialistische machine nodig om het land te bewerken. Ze gebruikten de machine maar drie of vier keer per jaar. De overige 361 dagen stond hij dus onder een afdak. Ik heb toen voorgesteld dat ze dat ding van elkaar zouden gebruiken in ruil voor de betaling van een soort huur. Dat scheelt enorm veel investering en kapitaalvernietiging. Het principe uit dit voorbeeld kun je ook toepassen op je eigen praktijk als ondernemer. Kijk goed of het belangrijk is om objecten in bezit te hebben of dat het om het gebruik gaat. Je kunt dan misschien komen tot een leaseconstructie of een servicecontract in plaats van alles altijd aan te kopen.”

Video: vier tips voor bedrijfsfinanciering

Over Credion

Credion is een financieringsadvies dienstverlener voor ondernemers in het mkb. Credion zet zich sinds 1999 in om de ambities van ondernemers waar te maken. Credion heeft zestig locaties en ruim honderd adviseurs in Nederland. De adviseurs denken creatief mee, begeleiden waar nodig en werken altijd op maat.

Persoonlijk advies nodig?

Het vinden van de juiste bedrijfsfinanciering begint met een goed gesprek. Neem daarom contact op en maak een kosteloze afspraak met een van de adviseurs.

Bron: De Ondernemer (Auteur: Vincent Krijtenburg | Foto&video: Vincent Krijtenburg), 26 Juni 2018