MKB-ondernemers helpen aan passende financiering

MKB-ondernemers helpen aan passende financiering

Een ondernemer met een financieringsbehoefte dient meestal een aanvraag in bij een bank. Als zijn aanvraag wordt afgewezen, verdwijnen de plannen vaak in de kast of in de prullenbak. Dat is beslist niet nodig, weten Mark Buytelaar en Daniël van Egmond van Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek. Er is een enorme opkomende markt van alternatieve financiers; non-bancaire geldverstrekkers. Een van die partijen waarmee Credion vaak financiering voor een MKB-ondernemer aanvraagt, is Spotcap.

MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers aan een financiering helpen; dat is het doel van Credion. Daartoe heeft het in Leiden gevestigde intermediair afspraken met veel financieringspartijen. Daar zitten de grote banken bij, maar er zijn ook andere oplossingen voor handen, waaronder FinTech-organisaties en private partijen. “Er zijn zoveel alternatieven, er is bijna altijd een oplossing te vinden”, stelt Buytelaar. Spotcap is een online kredietverstrekker voor het MKB. De FinTech-organisatie heeft een portal ontwikkeld waar adviseurs als Credion binnen 20 minuten eenvoudig een online aanvraag in kunnen dienen. Het bedrijf uit Amsterdam bestaat in Nederland sinds 2015. Daarnaast is het ruim 120 medewerkers tellende Spotcap ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland en Australië. Het hoofdkantoor
is gevestigd in Berlijn.

Kortlopend zakelijk krediet

Spotcap verstrekt zakelijk krediet tot 300.000 euro. “Via onze partners kunnen ondernemers een financiering aanvragen met een looptijd van maximaal 24 maanden”, stelt Nick van de Moosdijk, accountmanager bij Spotcap. Het gaat om kortlopend zakelijk krediet dat flexibel ingezet kan worden voor bijvoorbeeld aanvullend werkkapitaal. “Zo zien we veel financieringsbehoeftes in onze aanvragen terugkomen omtrent seizoenspieken, omdat retailers bijvoorbeeld hun collectie vernieuwen
of extra voorraad willen aanschaffen. Hier zie je regelmatig de behoefte voor een voorfinanciering, en daarvoor worden wij dan ingezet. Veel horecagelegenheden dienen nu bijvoorbeeld een kredietaanvraag in omdat het hoogseizoen eraan komt, om voor de zomer het terras te vernieuwen of uit te breiden.”

Credion en Spotcap bundelden vorig jaar juni de krachten in Leiden om samen een sparringpartner te zijn voor ondernemingen in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. De Amsterdamse financieringspartner heeft een uniek aanvraagproces. In plaats van dat er een uitgebreide aanlevering van documentatie van de volledige financiële huishouding moet plaatsvinden, vraagt Spotcap naar de recente bedrijfsgegevens zoals de laatste btw-aangiftes en de transacties van het afgelopen jaar. “Dat is voor ons prettig”, geeft Buytelaar aan. “Dit betekent dat je niet veel informatie hoeft door te spitten en dat je heel snel weet waar je aan toe bent. Spotcap reageert namelijk altijd binnen een werkdag op een complete kredietaanvraag die je geheel online kunt indienen.”

“Als je met name werkt met de bankmutaties van de laatste twaalf maanden, heb je een veel realistischer beeld van hoe het nu gaat met een bedrijf dan dat je voornamelijk historische cijfers gaat zitten analyseren”, voegt Van Egmond toe. “In zoverre is de propositie van Spotcap heel interessant. Zij kunnen op basis van recente data hun analyse doen. Dan kom je echt in de buurt bij wat nu werkelijk de behoefte van een klant is.”

Meerwaarde voor ondernemers

Van Egmond en Buytelaar kunnen de mogelijkheden van Spotcap goed onder de aandacht brengen bij hun klanten. “De flexibiliteit en snelheid die Spotcap biedt in haar financiering, spelen goed in op de behoeftes van ondernemers. Financieringsbehoeftes op korte termijn komen bij elke onderneming voor”, aldus Van Egmond. Van de Moosdijk beaamt dat. “Wij worden ook vaak ingezet als stapelfinanciering. Dit betekent dat ondernemingen extra financiering aanvragen naast een bancaire lening. De flexibiliteit van stapelfinanciering is interessant voor ondernemingen die regelmatig te maken hebben met seizoensfluctuaties.”

Van Egmond wijst ook op de mogelijkheid van een combinatie in financiering. “De financieringsbehoefte ligt er ‘nu’ bij de klant. Eigenlijk is het al vijf voor twaalf. De bank kan niet zo snel schakelen of heeft verouderde informatie. Dan wordt Spotcap vaak ingezet als flexibele financieringsoplossing. Er is altijd de mogelijkheid om later nog eens te kijken of er een bancaire financiering kan worden aangevraagd. Feit is dat we een oplossing paraat hebben.”

Goed financieel advies belangrijk

Van de Moosdijk kijkt tevreden terug op de samenwerking van het afgelopen jaar. “Credion is een goede partner van ons en dat geldt ook voor Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek. Er zijn korte lijnen en we weten elkaar goed te vinden.” Van de Moosdijk vindt het prettig dat Credion weet wat er in de markt speelt, welke behoeftes bij ondernemers spelen en wanneer een aanvraag passend is voor Spotcap. “De klant en een passende financieringsoplossing staan centraal. Mark en Daniël fungeren als financieel adviseurs voor hun klanten. Goed financieel advies en begeleiding is erg belangrijk in het aanvragen van de juiste financiering. Credion geeft passend advies aan MKBondernemers over de huidige beschikbare financieringsvormen.” Ook Buytelaar kijkt met een tevreden gevoel terug. “Spotcap is een betrouwbare financieringspartner voor ons én voor ondernemers.” Van Egmond: “Het is een mooi voorbeeld van een samenwerking die verder gaat dan alleen het verstrekken van zakelijk krediet aan ondernemers. We trekken graag samen op als het gaat om het organiseren van events - zoals het onlangs georganiseerde Financieringscafé - om het MKB te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van financiering en hoe belangrijk de rol van een adviseur is.”

Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek | Rijnsburgerweg 159 | 2334 BP Leiden 071-3016016 | mbuytelaar@credion.nl | dvanegmond@credion.nl | mhoekstra@credion.nl | www.credion.nl

Spotcap Nederland | Sarphatikade 14 | 1017 WV Amsterdam 020-8905429 | www.spotcap.nl

Klik hier voor het artikel in Leiden Into Business

 

Foto: Vlnr Mark Buytelaar (Credion), Nick van de Moosdijk (Spotcap) en Daniël van Egmond (Credion)

Tekst: Martin Hoekstra, Foto: John Brussel