Credion realiseert!

MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers aan een financiering helpen; dat is het doel van Credion. Marc Hoekstra is in april 2015 aan de slag gegaan in de Bollenstreek. In juni van dit jaar zijn Mark Buytelaar en Daniël van Egmond gestart met een vestiging van Credion in Leiden. Inmiddels hebben zij de krachten gebundeld in één vestiging: Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek. “Ons werkgebied loopt dan van Hillegom tot Wassenaar en van Katwijk tot Roelofarendsveen. Dat is een uitgebreid en gevarieerd gebied”, geeft Hoekstra te kennen.
Intermediair zoekt passende financiering voor MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers
Credion heeft afspraken met veel financieringspartijen. Daar zitten de grote banken bij, maar er zijn ook andere oplossingen voor handen, waaronder FinTech-organisaties en private partijen. “Er zijn zoveel alternatieven, er is bijna altijd een oplossing te vinden”, stelt Buytelaar. Ging vroeger een ondernemer met een financieringsbehoefte steevast in gesprek met de accountmanager van zijn bank, tegenwoordig werkt dat niet meer zo. Door reorganisaties en inkrimping gedwongen, zijn banken steeds meer digitaal gaan werken. Een klant met een financieringsbehoefte moet zijn aanvraag vaak digitaal aanleveren en eventuele begeleidende stukken uploaden. “Als het dan beoordeeld is en het lampje op groen staat, volgt er nog een gesprek met een accountmanager”, weet Buytelaar uit ervaring.
Alternatieve oplossingen
“De klant wil vaak juist vooraf geadviseerd worden en heeft behoefte aan een sparringpartner”, vult Van Egmond aan. “Bovendien kunnen wij verder kijken dan alleen de grote banken om tot een bedrijfs- of financieringsoplossing te komen. Waar voorheen de huisbank in veel gevallen wel meeging met een financieringsbehoefte, is dat sinds de crisis niet meer het geval. In zoverre is het dan belangrijk dat er alternatieven zijn, en die zijn er voldoende. Als bemiddelaar kunnen wij dat goed invullen.” Voor veel ondernemers zijn Buytelaar, Van Egmond en Hoekstra geen onbekenden. Het trio komt voort uit het bankwezen (respectievelijk Rabobank, ING en Van Lanschot), spreekt de taal van de bank, maar ook die van de ondernemer. Alle drie beschikken ze over een groot netwerk aan ondernemingen en ondernemers.
Specialisme
Het drietal heeft elk een eigen specialisme. Voor Hoekstra zijn dat vastgoedbeleggingen. “Mijn klanten hebben vastgoed in eigendom, wat ze verhuren aan particulieren of bedrijven. Met de huurstroom betalen ze dan rente en aflossingen. Het gaat echt om commercieel vastgoedverhuur.” Van Egmond is gespecialiseerd in bedrijfsmatige oplossingen. Dat speelt zich af op een breed terrein, van de slager op de hoek tot een advocatenkantoor in de stad. “Wij kunnen heel goed invulling geven aan een bedrijfsmatige financiering. Of het nu gaat om een pand voor eigen gebruik of voor debiteuren of voorraad, dat maakt niet uit. Bij de bank gaven we daar al invulling aan en dat doen we nu ook. Alleen hebben we nu meer alternatieven tot onze beschikking, waardoor we veel meer maatwerk kunnen leveren. Dat is precies wat de klant zoekt.” Naast vastgoed heeft Buytelaar zich ook veel in de horecabranche begeven. “Je ziet in Leiden veel ondernemers met een horecabedrijf die het pand en bovengelegen appartementen in eigendom hebben. Dan heb je een combinatie van eigen gebruik en verhuur.” Aan een goede vertrouwensbasis wordt veel waarde gehecht. “Ik wil graag zien waarover de aanvraag gaat”, stelt Hoekstra. “Ik wil én bij de klant geweest zijn én bij het vastgoed.” Van Egmond beaamt dat. “Je wil die winkel, hal of fabriek zien. Dat is voor alle partijen prettig. De ondernemer wil toch zijn bedrijf laten zien. Daarom zitten we het liefst bij de klant.” Dat neemt niet weg dat het trio zeer tevreden is met de locatie aan de Rijnsburgerweg. “Dit is een prima plek”, meent Van Egmond. “We zitten aan de rand van het centrum, waardoor we hier ook veel aanloop hebben. Bovendien kun je hier achter het pand prima parkeren.”
Breed pallet financieringspartijen
Het aantal financieringspartijen waarmee Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek zaken doet, is heel breed. Buytelaar geeft aan dat ze graag zaken doen met lokale banken als de Rabobank, ING en ABN Amro. Credion heeft veel geïnvesteerd om goede afspraken te maken met alle aanwezige financieringsinstellingen. “Credion heeft een pallet van meer dan zestig partijen die we kunnen benaderen”, geeft Van Egmond te kennen. “Iedere vraag in het ondernemerschap is anders, ieder bedrijf is anders, eigenlijk heb je ook altijd een andere invulling. Bedrijfsmatige financiering is altijd maatwerk.” Dat maakt het juist zo belangrijk dat de klant vanaf het begin bij Credion aan tafel zit. “We willen vanaf het begin weten wat de behoefte van de klant is, wat heeft hij nodig en op basis van hoe het bedrijf eruit ziet en georganiseerd is, gaan wij op zoek naar de beste financieringsstructuur”, legt Buytelaar uit. Hoekstra ziet de banken als partner. “Als een bank bijvoorbeeld om beleidsredenen iets niet kan doen, kunnen ze een aanvraag afwijzen, maar ze kunnen ook proberen een alternatief aan te bieden door de klant aan ons voor te stellen. Zo kunnen we samen de klant helpen.”
Credion Leiden, Duin- en Bollenstreek
Rijnsburgerweg 159 | 2334 BP Leiden | 071-3016016
mbuytelaar@credion.nl | dvanegmond@credion.nl
mhoekstra@credion.nl | www.credion.nl
Bron: Leiden into Business - Tekst Martin Hoekstra | Fotografie John Brussel