Credion: Rol van de bank lang niet uitgespeeld

Credion: Rol van de bank lang niet uitgespeeld

Liepen financieringen vroeger vrijwel altijd via de bank, tegenwoordig moet je als ondernemer soms zelf op zoek naar de juiste weg om kapitaal te vinden. De rol van de bank verandert. Dat ziet ook financieel adviesbureau Credion. Zij ervaren veel beweging in het financiële landschap. Maar één ding is volgens hen zeker: de bank zal ook in de toekomst daarbij een belangrijke factor zijn.

Je hoort ondernemers er regelmatig over: de bank geeft geen gehoor bij een financieringsaanvraag. Carlo van der Weg, mede-oprichter en directeur bij Credion, dat advies en begeleiding biedt bij bedrijfsfinancieringen, denkt daar anders over. “De bank heeft zeer zeker een tijdje de deuren gesloten gehouden. Dat zullen ze zelf niet graag erkennen maar als je de cijfers goed bekijkt zie je dat de bank in de crisisjaren even geen geld heeft uitgezet, maar dat het inmiddels haar deuren ook weer heeft geopend.”

‘Afgelopen jaar is het percentage dat via de bank kwam toegenomen’

De crisis is voorbij en ook de bank leent weer volop geld uit, zo ervaart Credion. Afgelopen jaar heeft het adviesbureau ondersteuning kunnen bieden met een totale financieringsbehoefte van 1,3 miljard euro. Grofweg 60 procent daarvan is gefinancierd door de bank. En dat was een stevige groei ten opzichte van het jaar ervoor, dus de rol van de bank neemt daar juist toe. Vooral bij hoge bedragen of bij veel onderpand blijft de bank nog vaak de beste keuze.

Voor lagere bedragen zijn er volgens Carlo wel veel alternatieven ontstaan. De bank heeft ook wel oplossingen, maar rekent daar soms rustig 10 à 14 procent rente voor. Daarnaast is dit vaak beperkt tot enkele tienduizenden euro’s en is het hierbij weinig flexibel. Nieuwe aanbieders als Ferratum, Spotcap of FundingCircle springen in dit gat. “Op basis van data kunnen deze technologisch gedreven clubs soms goede risico-analyses doen. Mijn verwachting is dat deze clubs snel verder zullen groeien in Nederland.”

‘Crowdfunding is goed, maar moet wel zijn plaats kennen’

Daarnaast neemt crowdfunding een enorme vlucht in ons land. Geldvoorelkaar was het eerste platform dat de mijlpaal van honderd miljoen euro bereikte en Collin Crowdfund, een veel jonger platform, hoopt deze ook al in 2017 te behalen. “Crowdfunding is zeker een uitkomst voor veel ondernemers. Met name voor consument-gedreven business als detailhandel en horeca.” Daarnaast zijn er steeds meer gespecialiseerde partijen die specifieke financieringsvraagstukken oppakken. Toch denkt Carlo dat al deze nieuwe oplossingen de rol van de bank niet kunnen vervangen.

Crowdfunding groeit snel, maar meer investeerders betekent volgens hem niet automatisch dat er ook hogere bedragen kunnen worden gefinancierd. “Sommige platformen hebben nu al duizenden investeerders die bij elkaar enorm veel geld willen investeren. Maar ze willen ook het risico spreiden, dus investeren ze meestal maar een klein bedrag per keer. Daarnaast ervaren zij een financieringsaanvraag boven de miljoen als risicovoller. Terecht of niet, dit beeld neem je niet zomaar weg. Is er meer geld nodig? Dan kan crowdfundingkapitaal wel de hefboom zijn om alsnog kapitaal bij de bank op te halen.”

Specialisten vaak gefinancierd door de bank

Ook de toetreding van allerlei gespecialiseerde kapitaalverstrekkers – inclusief enkele crowdfundingplatformen die wel gericht zijn op miljoenen – ziet Carlo niet als bedreiging voor de bank. “Dat is een andere wereld. Die werken met institutionele beleggers en raad eens wie dat zijn? De bank heeft met spaargeld van de consument en door toegang bij de Europese bank nou eenmaal enorm veel kapitaal dat het bijzonder goedkoop kan wegzetten.”

Of het nu gaat om vastgoed, de beurs of om bedrijfskrediet. Zodra je wat hoger in de boom klimt, kom je volgens Carlo uiteindelijk in aanraking met de bank. “Die mag de laatste jaren misschien wat voorzichtiger zijn geworden met het nemen van risico’s, maar dankzij haar vrijwel ongelimiteerde stroom aan kapitaal dat het ook nog eens voor flinterdunne marges weg kan zetten, blijft de bank in Nederland ook de komende jaren de belangrijkste speler in de financiële sector.”

Bron: 2 juni 2017 door Redactie Geld & Ondernemen