“Het MKB heeft met haar vastgoed goud in handen”

“Het MKB heeft met haar vastgoed goud in handen”

Nu de economie weer aantrekt vinden er op vastgoedgebied flinke verschuivingen plaats. Jordy Kleemans, senior consultant bij Troostwijk Real Estate en Pieter van Fulpen, Key Account Director bij Troostwijk Taxaties leggen uit hoe ondernemend Nederland zijn voordeel kan doen met een optimalisatie van zijn vastgoedportefeuille.

Belangrijke vastgoedspeler

“Dat het MKB in Nederland groot is, dat wisten we al”, zegt Kleemans. “In termen van werkgelegenheid, innovatiekracht en productie leveren deze ondernemingen een ongelooflijke bijdrage aan ons land. Minder bekend is echter de grote omvang van de vastgoedportefeuille van het MKB.” Pieter van Fulpen: “De afgelopen periode hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar het vastgoedbezit en –gebruik van MKB ondernemingen. Een ruwe schatting laat zien dat het MKB vastgoed van Nederland zo’n 450 miljard Euro waard is. Een bijna niet te bevatten getal! Het MKB is daarmee de grootste vastgoedspeler op commercieel gebied in Nederland. Eigenlijk best bijzonder dat er - vanuit de beleggingsmarkt - tot op heden relatief weinig aandacht is voor al dit prachtige vastgoed.”

Vastgoed als strategisch (hulp)middel

“Gelukkig komt hier langzaam verandering in”, zegt Kleemans. “Veel MKB-ers hebben tijdens en na de economische crisis op een bewonderenswaardige manier hun incasseringsvermogen en creativiteit laten zien, ook met betrekking tot hun vastgoed. Vaak was vastgoed de sleutel om toch een bepaalde financiering op te kunnen halen of om een investeerder voldoende zekerheden te kunnen bieden waardoor liquiditeit beschikbaar kwam voor de business.” Toch signaleert hij een nadrukkelijke kans waarmee veel bedrijven hun positie en performance verder zouden kunnen verbeteren.

“Ondernemingen van iedere omvang zouden op reguliere basis actief met hun vastgoed bezig moeten zijn. Optimalisatie van vastgoed kan niet alleen een directe impact hebben op de kosten, maar zorgt ook voor een vergroting van de efficiency.” Van Fulpen vult aan: “Slim investeren in vastgoed heeft niet alleen een positieve impact op de business zelf. Ook de financierbaarheid verbetert en het vastgoed wordt interessanter voor investeerders.”

Pensioen-issue

“Slim investeren heeft zowel op de korte als de lange termijn een positief effect”, zegt Kleemans. “Helaas merken wij nog met grote regelmaat dat ondernemers bij de verkoop van hun bedrijf met het vastgoed in hun maag blijven zitten. Weg pensioen! Voor veel MKB-ers kan een actief vastgoedbeleid ook hierin een groot verschil maken.” Van Fulpen vult aan: “Slim omgaan met vastgoed klinkt heel leuk, maar lijkt heel ingewikkeld. Dat valt echter reuze mee. Een goed startpunt is het vroegtijdig betrekken van een financieringsadviseur, een taxateur dan wel vastgoedadviseur. Dergelijke partijen zijn bij vastgoedinvesteringen over het algemeen toch al betrokken waardoor de meerkosten nihil zijn. Door een vroegtijdige inzet in het proces, kunnen zij echt hun meerwaarde tonen, bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe een investering het beste te financieren is of de hoogste waarde kan genereren.” 

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het dichtstbijzijnde Credion kantoor. Of neem contact op met Jordy Kleemans via j.kleemans@troostwijk.nl of Pieter van Fulpen via p.vanfulpen@troostwijk.nl.