Blog: 7 voorspellingen voor de toekomst van finance

Blog: 7 voorspellingen voor de toekomst van finance

Een nieuw, 179 pagina’s tellend rapport van het World Economic Forum bevestigt wat velen in de FinTech industrie al wisten: innovatieve technologieën zetten de financiële diensten op hun kop. Er wordt steeds meer druk gelegd op traditionele business modellen en er zal grote verandering plaatsvinden in de manier waarop bankieren, verzekeren en vermogensbeheer zijn gestructureerd.

Wat interessant is aan dit rapport – gebaseerd op interviews met grote bedrijven, nieuwkomers en academici en gesteund door Deloitte – is het officiële karakter. Het World Economic Forum is een belangrijke internationale organisatie van economische besluitvormers op het hoogste niveau en opvallend genoeg werd het onderzoek geleid door UBS chief information officer Oliver Bussmann, Market chief executive en oprichter Lance Uggla en Barclays chief technology officer Michael Harte. Oftewel, het rapport zelf is een erkenning dat de rol van de gevestigde financiële instellingen verzwakt.

Sterker nog, de in Geneve gevestigde organisatie stelt dat de ontwrichting in de financiële sector door innovatieve nieuwe technologieën geen ‘one-time event’ zal zijn. Het zal juist een voortdurende druk om te innoveren met zich meebrengen en dit gaat op de lange termijn de structuur van de financiële industrie veranderen.

Het rapport voorspelt dat traditionele financiële instituties onder vuur zullen komen te liggen. Banken zullen waarschijnlijk als eerste de impact voelen van nieuwe opkomende partijen die de financiële wereld op hun kop zetten. Neem het Nederlandse FinTech bedrijf Symbid. Met haar online financieringsplatform voor het MKB “The Funding Network” dat zij samen organiseert met de kantoren van Credion adviseert het bedrijven voor bijna 50 miljoen euro per maand. Ze springt daarmee in op een financieringsbehoefte die traditionele instituties steeds vaker onvervuld laten. Het rapport verdeelt de industrie in enkele essentiële financiële diensten  zoals betalingen en vermogensbeheer en voorziet potentiele scenario’s.

Hier zijn de 7 belangrijkste voorspellingen:

1. Een gedecentraliseerde toekomst voor betalingen

Volgens het rapport zullen nieuwe systemen voor mobiel betalingsverkeer – denk aan Bitcoin - een alternatief bieden voor het traditionele bankieren. Innovaties zullen betalingsverkeer in de toekomst transparanter, sneller en goedkoper maken. Tegelijkertijd verzwakken ze daarmee de rol van hedendaagse intermediairs (de gevestigde betalingsdiensten) en verkleinen hun winstmarges. Uiteindelijk zal het er volgens het rapport op neerkomen dat juist samenwerking tussen de alternatieve en traditionele industrieën nodig is om de nieuwe initiatieven te laten slagen.

2. Peer-to-peer lenen zal de bank tegoeden verminderen

De groeiende populariteit van alternatieve lening platformen zal het aantal bank tegoeden verminderen, suggereert het rapport. Spaarders stappen over naar de nieuwe (peer-to-peer) platformen voor korte en middellange termijn investeringen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat bankbalansen krimpen. Het rapport geeft aan dat traditionele instituties hun diensten moeten diversifiëren om te kunnen concurreren met deze nieuwe spelers op de markt. Ze moeten afstappen van de ‘one-size-fits-all’ aanpak.

3. Crowdfunding bedreigt hedendaagse intermediairs

De wereldwijde groei van crowdfunding platformen geeft individuen volgens het rapport toegang tot hogere rendementen, waardoor zij wellicht uiteindelijk af zullen stappen van traditioneel vermogensbeheer. Innovaties in deze sector zullen ook druk uitoefenen op de gevestigde financiële instituties (zoals venture capital fondsen), maar bieden juist ook mogelijkheden voor sommige intermediairs (zoals hedgefondsen) omdat zij kunnen profiteren van de mogelijkheid om gemakkelijker kleine investeringen te doen.

4. Adviserende rol neemt af

Als mensen overschakelen op automatisch vermogensbeheer zullen gevestigde financiële diensten moeite hebben om hun traditionele ‘one-stop’ model van het delen van de vermogensproducten in hun eigen advieskanalen te behouden, zegt het rapport. Nieuwkomers op de markt zullen vermogensbeheer diensten meer tot een handelswaar maken waardoor er meer concurrentie komt in de specialistische gebieden. Traditionele instituties zullen echt het vertrouwen van de klant in hun merk moeten gebruiken om hun positie tussen de nieuwe FinTech spelers te behouden.

5. Vermindering van skills

Beleggingsondernemingen worden steeds afhankelijker van jonge FinTech start-ups voor processen zoals risicomodellen en dataverzameling. Het rapport suggereert dat dit er uiteindelijk toe zou kunnen leiden dat financiële instituties steeds minder zelf de vaardigheden in huis hebben om een all-in-one pakket aan diensten te leveren.

6. Elektronisch handelen wordt riskanter

De schrijvers van het rapport schetsen een handelsomgeving waarin ‘intelligente machines menselijke activiteiten over zullen nemen’. Deze machines worden slimmer en sneller, zullen handelsstrategieën verbeteren terwijl wij ondertussen rustig achter over kunnen leunen. Toch kan deze ontwikkeling ook wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. Met een groeiende rol weggelegd voor machines, krijgen potentiele data errors een veel grotere impact. Het rendement zal ook afnemen als handelsstrategieën steeds meer gebouwd worden rondom data en computer technologie.

7. Grotere verspreiding van financiële technologie

Het rapport stelt dat de rol van de intermediair (zoals de bank) steeds verder zal afnemen door de opkomst van platformen die technologie gebruiken om kopers en verkopers in traditioneel illiquide markten (denk aan het verhandelen van aandelen in kleinere, private bedrijven) te verbinden.

Nu meer en meer institutionele klanten ervoor kiezen om direct via deze platformen te handelen zullen gevestigde bedrijven ervoor moeten vechten om hun plek in sectoren zoals investment banking te behouden. Volgens het rapport is het resultaat dat de gevestigde partijen zullen proberen de nieuwe platformen en hun technologieën te verwerven. Op de lange termijn zal een sterkere integratie van technologie in de financiële producten hun prestaties en bruikbaarheid verbeteren.

Evelien Boender, Credion