Credion realiseert eerste leningen via MKB Impulsfonds

Credion realiseert eerste leningen via MKB Impulsfonds

Het MKB Impulsfonds heeft zijn eerste leningen verstrekt met een totale waarde van vijf miljoen euro. De kersverse leningnemers zijn bedrijven met succesvolle innovatieve oplossingen in traditionele markten.

Zo biedt Staffing Associates vernieuwende franchise oplossingen in de uitzendbranche, produceert Li-Tech comfortabele infrarood verwarmingen, bouwt CCG aan slimmere interieurs voor onder meer ziekenhuizen, ontwikkelt Da Vinci extreem gebruiksvriendelijke software voor de kappersbranche, levert de Lisette Werter Groep vernieuwende educatieve leermiddelen aan het onderwijs en verkoopt Only for Men mannenmode met een ongekend hoog service niveau.

MKB Impulsfonds

Het MKB Impulsfonds is opgericht voor ondernemers die financiering nodig hebben om te groeien. Om in aanmerking te komen voor een lening moeten zij een bedrijf hebben dat minstens twee jaar bestaat, minimaal drie vaste medewerkers in dienst heeft, een omzet draait van zeker 600.000 euro en het laatste jaar winst heeft gemaakt. De lening wordt altijd aangevraagd via de bedrijfsadviseur of accountant.

Marcel Slaghekke, oprichter van Staffing Associates, voorheen 22 jaar directeur-grootaandeelhouder van Olympia Uitzendbureau, zocht een aanvullende financiering voor zijn nieuwe, snel groeiende uitzendorganisatie. Alternatieve geldverstrekkers rekenden hem de hoofdprijs voor en private equity-kapitaal vond hij geen optie. Zijn Credion adviseur John Dithmar Menge wees Slaghekke op het MKB Impulsfonds. “Toen was het snel geregeld,” zegt Slaghekke. “Na een persoonlijk gesprek en een grondige analyse van de cijfers door NEOS Business Finance waren we er snel uit.”

De financieringsvorm van het MKB Impulsfonds is een alternatief op de bekende bankfinanciering weet Martine Vissers van Finance Ideas Management, de partij die verantwoordelijk is voor de structurering en de dagelijkse operatie van het fonds. Naar haar overtuiging is daar veel behoefte aan. Vissers: “Zeker met onze heldere en eenvoudige organisatiestructuur: Pensioenfondsen verstrekken kapitaal en met dit kapitaal worden passende leningen aan MKB ondernemers uitgegeven.”

Bij het MKB Impulsfonds tekenen ondernemers voor een gedegen lening, zonder de volledige zeggenschap over hun eigen onderneming te verliezen. Vissers: “Daarnaast werken we met korte lijnen, termijnen en duidelijkheid naar de ondernemer.”

Een lening bij MKB Impulsfonds kent meer flexibiliteit ten aanzien van looptijd en zekerheden dan een bancaire financiering zegt Quirijn Haak van NEOS Business Finance. “We kunnen zo gerichter inspelen op de specifieke financieringsbehoefte in een dynamische MKB markt.” Namens het MKB Impulsfonds kijkt NEOS Business Finance scherp naar de kwaliteit van de bedrijven, de ondernemer(s) en de onderbouwing van de groeiambities.

NEOS geeft aan dat alle aanvragen voor een financiering gaan via de accountant of bedrijfsadviseur. Haak: “Dat is belangrijk voor zowel de kwaliteit van de financieringsaanvraag en de rapportage tijdens de looptijd van de lening.”

Richard en Leo de Mos beamen dit. Beide broers zijn directeur-grootaandeelhouder van Li-Tech. Hun bedrijf in infra rood verwarmingssystemen voor onder meer terrassen, maakt een extreem snelle groei door. Leo de Mos: “Het MKB Impulsfonds stelde pittige voorwaarden ten aanzien van het opleveren van gegevens over de onderneming en de business. En ze zijn ook niet de goedkoopste. Maar ze praten de taal van de MKB ondernemer en pakken snel door. Plezierig.”

Groei-impuls

Het MKB Impulsfonds had op de startdatum 1 december 2014 40 miljoen euro van Pensioenfonds Detailhandel in kas om direct een aantal MKB ondernemingen een groei-impuls te geven. Vanwege de grote vraag uit de markt verwacht Vissers snel nieuwe institutionele beleggers aan te trekken die het vermogen van het MKB Impulsfonds komen vergroten.