Ondernemers moeten met de billen bloot bij Symbid

Ondernemers moeten met de billen bloot bij Symbid

Symbid komt met een tool waarmee investeerders de ondernemingen waarin ze geld hebben gestoken in de gaten kunnen houden. Via de dienst Monitoring belooft het crowdfundingplatform doorlopend inzicht in de bedrijfsprestaties.

Symbid, het platform dat crowdfunding via aandelen (en vanaf april ook leningen) mogelijk maakt, geeft met Monitoring investeerders inzicht in kwartaalcijfers die door de accountants van hun portfoliobedrijven worden verstrekt. Op basis daarvan zet de tool de meest gangbare Key Performance Indicators (KPI's) rond omzet, kasstroom en financiële ratio's op een rij.

KPI rood of groen

Dat ziet er zo uit: de ondernemer geeft vooraf een omzetverwachting af, de betreffende KPI kleurt groen als die in lijn daarmee is, geel bij kiele-kiele en rood als de omzetgroei niet in lijn is met wat eerder werd beloofd. De investeerder krijgt een overzichtelijk dashboard, dat in feite als managementinformatiesysteem bij veel mkb-bedrijven niet zou misstaan. 

Opmerkelijk is dat Symbid de investeerders inzicht belooft in alle bedrijven die vanaf nu geld ophalen via het platform. De ondernemers die in het verleden via Symbid financiering aantrokken, zijn vrij om mee te werken aan de monitoringdienst.

Ook buiten Symbid

Heb je als investeerder eenmaal toegang tot de kwartaalrapporten van meer ondernemers, dan kun je de prestaties vergelijken en eventueel andere investeringsmogelijkheden selecteren. Tot slot kun je ook bedrijven waarin je buiten Symbid om hebt geïnvesteerd, aanmelden voor de service: Symbid biedt zijn dienst ook aan derden aan, en partner Credion zet het in voor zijn eigen dienst. Het is altijd wel aan de ondernemer zelf om met de monitoringtool in zee te gaan.

Misschien nog belangrijker: het is ook aan de ondernemer om te bepalen, wie de informatie uit de tool vervolgens krijgen. Op diens verzoek kan een samenwerkingspartner toegang krijgen, maar je wil natuurlijk voorkomen dat een concurrent meekijkt in je boekhouding.

Transparantie

Volgens Symbid vergroot de dienst voor ondernemers de kans om financiering te vinden. Daar zou het best gelijk in kunnen hebben. Als de crowdfundingwereld - investeerders, de platformen zelf maar uiteindelijk ook ondernemers die funding zoeken - ergens op zit te wachten, is het wel meer transparantie en inzicht. Naarmate de alternatieve financiering volwassener wordt, zal de gunfactor van aaibare of hippe startups vaker worden verruild voor investeerders en ondernemers die varen op een rationele afweging tussen rendement en risico.

Maar dan moeten die risico's wel inzichtelijk zijn.  Een tool met gestandaardiseerde data als die van Symbid zal niet de 'volledige transparantie over de gang van zaken bij het portfoliobedrijf en de ontwikkeling van de risico's' bieden die wordt beloofd, maar het biedt investeerders wat extra houvast, naast de voorselectie en risicoratings die de meeste crowdfundingplatformen op de ondernemingen loslaten.

Investeerders betrekken

Als ondernemers hun investeerders/aandeelhouders continu informeren en betrokken houden met financiële updates zal het wel even afwachten zijn of dat voordelen oplevert - niet meer elke maand telefoontjes over de resultaten, investeerders die snel met goede suggesties komen - of juist nadelen - extra veel verkeer bij tegenvallers op korte termijn of te veel bemoeizucht van de crowd.

'Het is vooral een goede manier om je investeerders bij je bedrijf te betrekken,' zegt Marc Buurman van Symbid. 'Je wilt hun verwachtingen managen. Iedereen snapt dat het een keer wat minder kan gaan binnen een bedrijf, daarom kunnen ondernemers hun cijfers ook toelichten, maar het kan ook heel behulpzaam zijn als ze op tijd contact opnemen als ze zien dat hun advies misschien nodig is. Dan wordt het echt samen ondernemen.'

Meer weten? Kijk op www.symbid.nl of neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging.