Banken verliezen adviesfunctie, Omnyacc Bedrijfsfinancieringen speelt hierop in.

Banken verliezen adviesfunctie, Omnyacc Bedrijfsfinancieringen speelt hierop in.

Uit tien jaar ervaring blijkt dat 60% van de ondernemers hun kredietaanvraag uit besteden, omdat ze bij de bank nul op het rekest krijgen. Volgens Jos de Lange van Omnyacc Bedrijfsfinancieringen bereiden ondernemers zich onvoldoende voor op een verzoek tot financiering, waardoor ze hun kansen op succes al minimaliseren: 'Veel ondernemers investeren vanuit emotie, zien een mooi pand en denken er niet over na een goed doordacht plan bij de bank in te dienen met hierin de consequenties van de investering becijferd. Zonder gedegen voorbereiding en goede presentatie kom je er niet.

Nieuwe kredietvormen

Kredietverschaffing komt er de komende jaren anders uit te zien. Ook wordt er steeds vaker financiering verkregen op basis van de activa van de onderneming. Maarten Jeroen Den Boer: 'Voor meer werkkapitaal klop je straks aan bij een factoringmaatschappij waar je op basis van je debiteurenportefeuille krediet kunt krijgen. Dit kan ook met vaste activa. Op basis van je voorradeninventaris of onroerend goed kun je aan meer werkkapitaal komen. 'Voor kleinere bedragen van €50.000 tot €200.000 zoeken bedrijven elkaar meer door middel van crowdfunding. 'Via online platforms weten bedrijven en investeerders elkaar steeds vaker te vinden.'

Banken verliezen adviesfunctie

Banken zullen binnen vijf jaar stoppen met het verlenen van gespecialiseerd financieel advies, zo voorspelt Jos de Lange: 'Advies komt te liggen bij externe financieel adviseurs, zoals accountants en bemiddelaars. In Angelsaksische landen als Engeland zie je dit al sterk terugkomen, daar houden banken zich enkel bezig met hun core business: het leveren van producten en het innemen en uitgeven van geld.

Omnyacc accountants en belastingadviseurs opent Credion kantoren in Zwaagdijk en op Texel.

Tips Credion voor ondernemers:

- Ga voorbereid naar de bank: zorg voor een gedegen plan;
- Dien de aanvraag in bij de juiste bank;
- Kijk ook eens naar alternatieve vormen van financiering;
- Maak gebruik van beschikbare regelingen zoals het borgstellingskrediet;
- Onderhandel met je bank voor betere tarieven.

Klik hier voor het artikel in NH Zaken (juni 2014)