Noordelijke Financieringsdag 2014 druk bezocht

Noordelijke Financieringsdag 2014 druk bezocht

‘We moeten af van de afhankelijkheid van banken. Deze stellen hoge eisen aan bedrijven wanneer deze geld nodig hebben. Gelukkig zijn er steeds meer nieuwe vormen van financiering, waardoor bedrijven niet meer uitsluitend op banken zijn aangewezen. Zoals crowdfunding, informeel kapitaal, venture kapitaal of revolverende fondsen. Ondernemers moeten daarom veel breder gaan kijken dan de bank: verbreed uw blik naar andere vormen van krediet!’

Een en ander betoogde Jan Kees de Jager, ondernemer en voormalig minister van financiën. Hij sprak woensdag 21 mei tijdens de Noordelijke Financieringsdag 2014 in het World Trade Center Leeuwarden. De dag , gewijd aan alternatieve vormen van financiering, was georganiseerd door de NV NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, FLINC en de Kamer van Koophandel. De dag werd druk bezocht: er waren zo’n tweehonderd vertegenwoordigers van bedrijven, banken of andere kredietaanbieders.

Aanleiding voor de dag is het feit dat het voor (noordelijke ) ondernemers in het huidige economisch klimaat niet eenvoudig is om aan financiering te komen. Er zijn echter steeds meer alternatieve mogelijkheden voor bedrijven om aan geld te komen, waaronder business angels, informal investors, participatiemaatschappijen of incubators, die vaak meer risico willen nemen dan banken.

Volgens oud-minister Jan Kees de Jager is het wel begrijpelijk dat banken minder risico willen nemen: ze hebben in Nederland meer geld verloren op MKB portefeuilles dan op hypotheken. ‘In de Verenigde Staten kun je veel gemakkelijker aan geld komen: in Nederland is men veel te afhankelijk van banken. Het is een illusie om te denken dat de tijden van voor de Kredietcrisis van 2008 weer terugkeren, en dus zullen banken nooit meer zo makkelijk geld lenen als zes jaar geleden. En daarom is het goed dat er alternatieve vormen van financiering zijn gekomen. Bedrijven moeten zich daar echt in gaan verdiepen’, zo luidde zijn boodschap.

Commissaris van de koning in Friesland J.A. Jorritsma liet weten zeer verheugd te zijn met de Financieringsdag. “Friesland heeft ook veel geld vrij gemaakt voor kredieten voor het MKB. Daar is momenteel een run op, dus er is veel behoefte aan. Het is goed dat alle alternatieve financieringsmogelijkheden hier op een rijtje zijn gezet’, zei hij.

NOM directeur Siem Jansen, mede namens Flinc, was blij met de hoge opkomst. ‘Ik hoop dat iedereen straks inzicht krijgt in de vele alternatieve financieringsmogelijkheden, en dat men bij ons de deur plat komt lopen, na goede tips die ze hier hopelijk krijgen’, zo betoogde hij.
De middag was niet alleen interessant voor bedrijven die geld nodig hebben, maar ook voor aanbieders van kapitaal. Volgens de Nederlandse top-investeerder Floris van Alkema , die in zestig bedrijven heeft geïnvesteerd, zijn er tegenwoordig zoveel vormen dat bijna iedereen met een goed idee, maar vooral met goede mensen, wel aan geld kan komen. ‘Als investeerder krijgen wij veel verzoeken. Wij kijken dan naar de partij met het beste team, de meeste geldingsdrang, capaciteit en ambitie. Die wint.’, aldus Floris van Alkema.

‘Flinc is de initatiefnemer en drijvende kracht achter de Noordelijke Financieringsdag. We hebben vandaag veel mensen kunnen laten zien dat er wel degelijk tal van financieringsmogelijkheden zijn voor ondernemers. Belangrijk is dat men goed voorbereid gebruik maakt van deze financieringsmogelijkheden, Flinc is er voor om innovatieve ondernemers daarbij te ondersteunen’, aldus Maarten Goddijn, projectcoördinator Flinc.

Bron: NV NOM/Flinc