Banken financieren niet!? Advies op maat is de sleutel tot succes

Ik kom onderweg veel verhalen tegen van boeren die tegen de muur oplopen bij de banken. Vaak een klaagzang alom. Nu kan ik mee gaan in die klaagzang, maar daar kom je niet verder mee. De afgelopen kerstdagen kon ik eens rustig terugkijken naar de hectiek van de afgelopen tijd. We worden haast bedolven onder de aanvragen voor ondersteuning bij financiering. En overal hetzelfde verhaal: de bank is veel moeilijker te overtuigen.
Ligt dat alleen aan de bank? Of is er ook terug te wijzen naar de ondernemers zelf? Uiteraard hebben banken de teugels strakker aangehaald en kom ik regelmatig situaties tegen waar banken een standpunt innemen wat op zijn minst voor discussie vatbaar is. Ook durven bankmedewerkers vaak geen helder standpunt te formuleren binnen de bank. De afschuif cultuur is geboren. Dit kom je veel binnen banken tegen, van hoog tot laag. Gelukkig is dit niet bij alle banken het geval, of misschien moet ik wel zeggen "niet bij alle bankmedewerkers". Want bankieren is mensenwerk en de mens reageert op de omstandigheden. En dat is niet altijd wat de ondernemers willen horen.
Ondernemers moeten mijns inziens ook de hand enigszins in eigen boezem steken. Lever je de juiste gegevens aan bij de bank? Begrijpt jouw adviseur wat de bank precies wil? Deze twee vragen zijn vaak cruciaal bij het aanvragen van een financiering. En als ondernemer ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat er naar de bank gaat. Ik kom onderweg veel rapporten en berekeningen tegen van adviseurs die zich financieringsspecialist noemen. Ik kom daarin regelmatig goede rapporten tegen, maar helaas ook veel rapporten en berekeningen waarvan bij voorbaat al kan worden gesteld dat een financieringsaanvraag gebaseerd op die gegevens vrijwel kansloos is. Het blijkt steeds meer dat financieren een apart vakgebied is, net als fiscaliteit en juridisch advies. Niet iedereen is er van doordrongen. Ik zie de boekhouder/accountant als de financiële huisarts van een bedrijf. En elke huisarts bepaalt zelf wanneer het tijd wordt een specialist in te schakelen. Wij kunnen en willen graag die specialist zijn.
Wat ik ook heb gemerkt is dat onze werkwijze vaak anders is dan gemiddeld het geval is. Voor ons is het schrijven van een rapport geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken. Met andere woorden: het schrijven van een rapport moet iets toevoegen aan het proces. Regelmatig is het maken van een goede berekening voldoende om het proces van financiering te ondersteunen. Dit gecombineerd met een goed gesprek met de bank geeft vaak een prima start van een financieringsproces binnen de bank.
Maar wat is nu een goed plan? Is dat wat een adviseur zegt? Is dat wat een ondernemer wil? Een goede berekening of rapport geeft de plannen van de ondernemer weer, vertaalt in een voor de bank acceptabele berekening en/of rapportage. En deze berekeningen zijn pas rijp voor de bank als ze voldoen aan de maatstaven die banken stellen aan de cijfers en rapporten. Deze eisen zijn helder, duidelijk en (voor ons) goed werkbaar.
Geconcludeerd kan derhalve worden dat er meer mogelijk is dan ondernemers op voorhand verwachten. Ook wij lopen wel eens tegen een muur op die we niet kunnen doorbreken. Maar door de goede dingen te doen en goed te luisteren naar zowel ondernemer als bank kan er veel bereikt worden, en blijven er mogelijkheden!
Geïnteresseerd?
Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!