MKB-fonds verzekeraars goede stap

MKB-fonds verzekeraars goede stap

Meer dan ooit is het voor het MKB moeilijk om een financiering te krijgen van een bank.  Verzekeraars zien dit ook en hebben een commissie, onder leiding van Delta Lloyd topman Niek Hoek, onderzoek laten doen naar alternatieve financiering. De uitkomst: een fonds van € 240 miljoen. Carlo van der Weg, directeur Credion: "Als het succesvol blijkt te zijn, gaan hopelijk meer partijen meedoen". Een veel gehoord probleem: stokkende kredietverlening.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten al enige tijd voor het inzetten van vermogen van verzekeraars en pensioenfondsen. Deze zomer kwamen verzekeraars met een veelbelovende eerste aanzet: een fonds van € 240 miljoen om het MKB met acute financieringsproblemen te helpen. Het fonds moet zich met name gaan richten op startende ondernemers, ondernemers die vroeger net binnen de kredietcriteria vielen maar nu niet meer en MKB bedrijven in krimpende sectoren.

Onderontwikkeld

In Nederland loopt nu nog 80% van de MKB-financiering via banken. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dit 25%. Van der Weg: "Als je vroeger geld nodig had, dan ging je naar een bank. Omdat de banken door Europa aan stringentere richtlijnen gebonden zijn (Basel III normen, red.), is het voor het MKB lastiger om een financiering te krijgen. In de VS zijn al veel langer zwaardere eisen voor een lening. Je moet resultaten laten zien, genoeg eigen vermogen inbrengen, enzovoort. Waar het in de VS al gebruikelijk is om via andere wegen aan financiering te komen, bijvoorbeeld via investeringsmaatschappijen, is dit in Nederland eigenlijk nog onderontwikkeld."

Sinds het begin van de crisis is het moeilijk om bancaire financiering rond te krijgen. Van der Weg: "Wij maken eigenlijk alleen nog combinaties. Als een ondernemer € 1 miljoen nodig heeft voor een nieuw pand en zelf twee ton heeft, dan vragen we zes ton aan een bank en voor het resterende bedrag zoeken we een investeerder."

Gat in de markt

Van der Weg ziet een enorme kans voor alternatieven zoals buitenlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. "Nu investeren zij hun kapitaal in het buitenland, maar ook in Nederland kunnen zij goed rendement maken. Het fonds van € 240 miljoen moet vooral worden gebruikt voor het kleinere MKB (tot € 300.000), daar zit echt het grote probleem", aldus Van der Weg. "Daar vinden banken dat ze te weinig rendement kunnen maken." Het fonds van € 240 miljoen leidt wat Van der Weg betreft tot meer. "Het is natuurlijk veel geld, maar als je uitgaat van € 300.000 financiering per bedrijf, dan kun je zo’n 800 bedrijven helpen. Dit fonds is dus vooral een goede aanzet. Als het succesvol blijkt te zijn, gaan hopelijk meer partijen meedoen."

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!