Nederlandse economie blijft in recessie

Nederlandse economie blijft in recessie

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend. Het is het derde opeenvolgende kwartaal van krimp, daarmee blijft de Nederlandse economie in een recessie. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedraagt de krimp 1,7 procent.

Nederland kwam in het laatste kwartaal van 2012 met een krimp van 0,4 procent voor de derde maal sinds 2009 in een recessie terecht. Het derde kwartaal liet een krimp zien van 1 procent ten opzichte van het tweede. Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,1 procent minder besteed dan een jaar eerder. Vooral aan duurzame goederen wordt minder besteed. Ook liepen de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen en diensten verder terug. Wel werd er vanwege de kou meer uitgegeven aan aardgas.

Investeringen

De investeringen in vaste activa zijn in het eerste kwartaal met 11,6 procent gekrompen ten opzichte van een jaar geleden. De investeringen lopen al vijf kwartalen op rij terug. Vooral de verkoop van personenwagens nam sterk af, terwijl ook de investeringen in de bouw verder afnamen. Ook werden er in het eerste kwartaal minder machines en computers aangeschaft. Vooral de bouw heeft last van de aanhoudende krimp. De bouwproductie lag 11,6 procent lager dan een jaar eerder. De industriële productie nam af met 4,5 procent, meer dan in de voorgaande kwartalen. De uitvoer is in het eerste kwartaal met 2,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. De uitvoer van Nederlandse goederen liep wel wat terug. terwijl de wederuitvoer met 4,4 procent toenam. De invoer groeide nauwelijks, door de krimp van de consumptie en investeringen.

Stabilisatie

De economie krimpt minder hard dan vorig kwartaal. Dat is een teken dat de economie zich aan het stabiliseren is. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat woensdag gezegd in reactie op de nieuwe cijfers van het CBS. Volgens de minister 'neemt dit niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis. Herstel van vertrouwen in de economie is nodig om de economie er weer bovenop te helpen'. Dat doet het kabinet volgens Kamp door de economie te versterken. 'Zo hebben we deze week acties aangekondigd om te zorgen voor meer technisch geschoold personeel. Vakkrachten die hard nodig zijn om groeiplannen van bedrijven uit te kunnen voeren.'

CNV-voorzitter Jaap Smit ziet in de cijfers de noodzaak van het onlangs afgesloten sociaal akkoord. 'Er zijn minder banen en steeds meer mensen zoeken werk. Dat is een groot probleem. Het is daarom goed dat we in het sociaal akkoord werk maken van het terugdringen van de werkloosheid.'

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!