Help, ik heb geld nodig!

Help, ik heb geld nodig!

Steeds vaker kloppen bedrijven tevergeefs aan bij banken voor financiering/kredieten. Banken zijn risico-avers geworden. Voeg daarbij dat debiteuren steeds later betalen, crediteuren stevig creditmanagement voeren en er is een cocktail aan ingrediënten dat bedrijven aan de afgrond brengt. Terwijl er soms prachtige groeipotentie is. Alternatieve geldstromen kunnen uitkomst bieden.

Lage rentes, een Euribor van minder dan een procent, borgstelling kredieten. Het brengt banken qua kredietverlening nauwelijks in beweging. Meer dan de helft van de MKB-bedrijven krijgt nul op het rekest, in tegenstelling tot vier procent van het grootbedrijf. Wonderlijk. Bedrijven kunnen via Agentschap NL bij de overheid aankloppen voor een borgstelling krediet. Voor de helft van de lening staat de overheid garant. Slechts zestig procent wordt gebruikt. Ofwel: er blijft 400 miljoen euro onbenut. Geld waar menig ondernemer juist nu om zit te springen.

Alternatieven

Van der Weg: 'Zelf financieren we als Credion niet, maar we kennen wel de wegen hoe het moet.' Borgstelling is één van de ingrediënten in een uitgebreide cocktail van mogelijkheden om buiten de bank om aan geld te komen. 'Niet voor bedrijven die om twee over twaalf bij ons aankloppen', waarschuwt Van der Weg alvast. 'Bedrijven moeten in de kern gezond zijn, en een perspectief aan de horizon kunnen scheppen. 'Naast de borgstelling is strak sturen op kasstromen (sleutelen aan de kostenkant) één van de middelen die Credion inzet. Van der Weg: 'Je ziet de betalingstermijn van klanten toenemen.

Dat zorgt voor liquiditeitsproblemen bij leveranciers. Soms adviseren we om personeel onder te brengen bij een payroll-organisatie. Die payroller kan bij een kredietverzekeraar een verzekering afsluiten waardoor je liquiditeit kunt aan vullen.' Een andere mogelijkheid is om bij informal investors/ venture capital aan te kloppen. Van der Weg: 'Het lastige van die wereld is dat je die mensen niet in een telefoonboek of via een site kunt opzoeken. Toch is er in die wereld voldoende geld en ambitie om te investeren. Iedereen is op zoek naar rendement. Je moet weten waar je die mensen moet vinden en echt wat te bieden hebben.'

Met eigen onroerend goed (woonhuis bijvoorbeeld) is soms ook prima dekking te leveren voor leningen. Crowd funding is inmiddels een populair instrument aan het worden en ook leasen maakt onderdeel uit van de oplossingscocktail. Van der Weg: 'Grote bouwers bieden tegenwoordig bouw plus onderhoud en meerjarige exploitatie, zodat je als ondernemer langjarig weet waar je aan toe bent.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!