Lef loont

Lef loont

Sinds de huidige economische crisis zit de kredietkluis bij een reguliere bank voor veel ondernemingen potdicht. Durfinvesteerders bezien de wereld echter door een heel andere bril en blijven echter wel de portemonnee trekken. En wat blijkt: Lef loont. Waar er na de eerste crisis nog sprake was van doorfinanciering, daar is de kredietkluis van de bank de afgelopen jaren steeds verder op slot gedraaid. Vooral in het MKB is dat te merken.

Financierden banken in 2009 nog 72 procent van de kredietbehoefte, vorig jaar was dat afgenomen tot 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van financieel adviesbureau Credion, dat MKB'ers en investeerders bij elkaar brengt. De banken hebben deze terugloop volgens Credion ontkend, maar de trend is volgens directeur Carlo van der Weg duidelijk. "Banken hebben hun eisen zodanig aangescherpt dat ook goede, gezonde bedrijven vaak nul op het rekest krijgen." Dat vraagt om alternatieven.

Onder de verzamelnaam durfkapitaal - ook bekend als het Engelse 'venture capital' -verstrekken investeerders fikse bedragen aan niet-beursgenoteerde ondernemingen met een relatief groot risico. Dat wil zeggen, een risico dat banken doorgaans te groot vinden. Aan startende ondernemingen bijvoorbeeld of ondernemers die graag (vanuit een lastige positie) door willen groeien.

Er zijn vele constructies mogelijk, maar kort gezegd beheren deze organisaties, ook wel private equity-huizen genoemd, het geld dat individuele investeerders beschikbaar stellen. En die bedragen kunnen flink oplopen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) liepen de investeringen van Nederlandse participatiemaatschappijen vorig jaar met zo'n 50 procent op van 1,3 miljard naar 2,1 miljard euro.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!