CCQ: alternatief voor terughoudende kredietverlening banken

CCQ: alternatief voor terughoudende kredietverlening banken

De CCQ Ondernemersdesk is sinds een jaar actief op de Nederlandse markt voor zakelijk krediet. Het is een innovatief platform dat volgens medeoprichter Maarten Kolff het antwoord is op de bancaire problemen van dit moment en de wijze van financieren voor de toekomst. De CCQ ondernemersdesk verzorgt voor ondernemers het complete traject van de kredietaanvraag.

Daarbij hanteert zij twee essentiële doelstellingen. Ten eerste wil CCQ een platform bieden, dat de aanvraag, administratie en het beheer van kredieten voor MKB bedrijven op een efficiënte manier verzorgt. Dat is interessant voor de ondernemers, maar ook voor de gevestigde kredietverstrekkers, omdat het proces van kredietverstrekking goedkoper wordt. De tweede doelstelling is het vormen van een landelijk distributienetwerk, waarmee de Nederlandse MKB markt voor alternatieve kredietverstrekkers, zoals pensioenfondsen en buitenlandse banken, bereikbaar wordt. De kracht ligt vooral in het uitgebreide distributienetwerk. CCQ maakt gebruik van het landelijke netwerk van Credion, maar ook van assurantie tussen personen en adviseurs op gebied van vermogensbeheer die via Credion tot resultaat komen. 'Nederlandse banken worden geconfronteerd met grote problemen op de financiële markten. Als gevolg van de Griekse schuldencrisis moeten zij hun balansposities aanpassen. Dat doen ze vooral door minder leningen uit te zetten en daar zijn ondernemers de dupe van. Wij hebben voor deze ondernemers alternatieven', aldus Maarten Kolff.

Innovatief en creatief

'Die alternatieven vinden wij enerzijds bij de buitenlands banken. Wij vernederlandsen als het ware de kredietproducten van deze banken en bieden ze via ons uitgebreide distributienetwerk aan. Een tweede optie zijn de pensioenfondsen. De kleinere fondsen zijn geïnteresseerd in portefeuilles vanaf 30 miljoen euro. 'Wij maken met deze fondsen een afspraak dat wij bijvoorbeeld binnen 3 maanden een portefeuille voor ze opbouwen. Wij maken een pool van bedrijven, die een financieringsbehoefte hebben en doen de beoordeling. Op het moment dat de portefeuille is opgebouwd, bieden wij deze aan en verstrekt het fonds de gelden aan de kredietvragers'. Maar de creativiteit van CCQ gaat verder. Zo bieden zij ook een platform voor private funding, zoals particuliere beleggers en pensioenfondsen in eigen beheer. 'Hierbij zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kennen wij het case-by-case principe. Een belegger geeft aan dat hij wil investeren in een bepaalde onderneming. Wij zoeken daar dan een passende onderneming bij. Ten tweede kunnen wij ook hier de aanbieders van kapitaal bundelen, bijvoorbeeld in een vereniging met participaties, waarbij de participaties ook verhandelbaar kunnen zijn'.

Financieringsproducten

De producten die CCQ aanbiedt zijn de gangbare producten op de markt: financiering van werkkapitaal op basis van bijvoorbeeld bevoorschotting van debiteuren of financiering van het onroerend goed in eigen gebruik. Uiteraard verzorgt CCQ Ondernemersdesk voor deze producten de analyse, de rating en de acceptatie voor de kredietverstrekkers. 'Maar het bijzondere van CCQ zit hem toch vooral in de funding van de kredietverlening. Dit is het bankieren van de toekomst', besluit Maarten Kolff.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!