Nederlandse MKB'er krijgt moeilijker banklening dan Europese

Nederlandse MKB'er krijgt moeilijker banklening dan Europese

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland krijgen moeilijker een banklening dan gemiddeld in Europa. Bijna een kwart van de Nederlandse aanvragen werd afgewezen.

Bijna kwart aanvragen niet gehonoreerd

In 2010 werd bijna een kwart van de aanvragen voor een banklening door MKB-ondernemers in Nederland niet gehonoreerd. Dit aandeel ligt hoger dan gemiddeld in Europa. Alleen in Bulgarije, Ierland en Letland had een groter deel van de ondernemers te maken met het niet toekennen van een aanvraag voor een banklening. In Finland, Malta, Cyprus en Polen werden daarentegen slechts weinig aanvragen van bankleningen niet toegewezen.

Veel aanvragen bij banken

Nederlandse MKB-bedrijven zoeken in tegenstelling tot de meeste andere landen in Europa relatief vaak een financiering bij een bank. In andere Europese landen worden naast de bank, ook andere personen of instellingen gevraagd om financiering te verschaffen.

Sterke toename niet-toegekende aanvragen

Het aandeel niet-toegekende aanvragen voor een banklening is in Nederland toegenomen van 7 procent in 2007 tot 23 procent in 2010. In 18 van de 20 Europese landen is het percentage niet-toegekende aanvragen voor een banklening gestegen tussen 2007 en 2010. Bulgarije, Ierland, Letland en Litouwen noteerden de grootste stijging. Nederland volgt op plaats vijf. Finland tekende voor de kleinste mutatie gevolgd door Duitsland en België.

Redenen van niet toekennen lening

De belangrijkste reden voor banken in Europa om een lening te weigeren waren 'slechte kredietwaardigheid', 'gebrek aan eigen kapitaal' en 'onvoldoende onderpand'. Ook in Nederland waren dit de belangrijkste factoren. De Europese ondernemers zelf gaven aan dat de belangrijkste reden voor het niet afsluiten van een lening de hoge rentepercentages waren.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!