Bankier spreekt niet meer de taal van de ondernemer

Bankier spreekt niet meer de taal van de ondernemer

'Ik kan de banken niet dwingen krediet te verstrekken, maar kan wel het probleem van de kleine ondernemers onder de aandacht brengen',' zegt de voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel. Woensdag grijpt hij zijn kans. Dan is er in het ministerie van EL&I een bijeenkomst met als thema bedrijfsfinanciering. Centraal staat een rapport met als belangrijkste conclusie dat de financiering van startende en kleine ondernemers moeilijker wordt. Sinds 1 juni is Hans Biesheuvel hun voorman.

'In alle gesprekken die ik sindsdien met de ondernemers gevoerd heb komt naar voren dat financiering hun grootste knelpunt is'', zegt Biesheuve. Zelf begon Biesheuvel 23 jaar geleden als ondernemer. De bankmanager stelde zich in die tijd nog op als een partner, maar intussen is veel veranderd, vindt Biesheuvel. Hij spreekt over een 'kloof' die is ontstaan en zegt: 'De bankier spreekt niet meer de taal van de ondernemer.'

Rapport

Het rapport van een zogeheten expertgroep stelt dat 'bedrijven zich moeten realiseren dat het niet verkrijgen van financiering doorgaans het gevolg is van te hoge risico's' en dat de kosten van de banken voor kleine financieringsbedragen zwaar wegen. Biesheuvel vindt echter dat de banken te ver gaan bij hun pogingen om risico's uit te sluiten. De beslissing over het verlenen van krediet ligt volgens hem niet meer bij een bankmanager, maar bij kredietcomités. Ondernemen gaat onvermijdelijk gepaard met het nemen van risico's, vindt biesheuvel. Bankiers en ondernemers 'praten nu langs elkaar heen'' zegt hij. Biesheuvel heeft er bergip voor dat banken, wijzer geworden door de kredietcrisis, de teugels aanhalen. Bovendien moeten ze voldoen aan strengere kapitaaleisen. Maar intussen zijn de ondernemers wel aangewezen op de banken. 'Er zijn te weinig alternatieven'', zegt Biesheuvel. Hij heeft bij de politiek aangedrongen op geld uit particuliere fondsen.

Maxime Verhagen

Dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) een MKB-Innovatiefonds in het leven heeft geroepen noemt de MKB-voorzitter 'een stap in de goede richting'. Zoals ook de uitbreiding van de borgstelling door de overheid van het bankkrediet voor het mkb een stap in de goede richting is. Negatief is hij dan weer over de aangekondigde bankenbelasting. Die levert de schatkist 'miljoenen' op, maar maakt banken wel terughoudender om geld te lenen en scheelt 'miljarden' aan krediet.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!