Geen krediet voor ondernemers door slechte voorbereiding

Geen krediet voor ondernemers door slechte voorbereiding

60% van de ondernemers krijgt geen krediet bij de bank. Dit komt omdat ze onvoldoende voorbereid bij de bank voor geld aankloppen, zo blijkt uit een inventarisatie van kredietbemiddelaar Credion over tien jaar kredietaanvragen. Credion voorspelt dat banken spoedig zullen stoppen met het verlenen van gespecialiseerd financieel advies. Advies komt meer te liggen bij externe adviseurs, zoals accountants.

Het afgelopen decennium bemiddelde Credion voor ruim 8.000 ondernemers de kredietvaanvraag, met een totale waarde van zo'n 6,5 miljard euro. Uit deze tien jaar blijkt dat 60% van de ondernemers hun kredietaanvraag uitbesteden, omdat ze bij de bank nul op het rekest krijgen. Volgens Carlo van der Weg van Credion bereiden ondernemers zich onvoldoende voor op een verzoek tot financiering, waardoor ze hun kansen op succes al minimaliseren: 'Veel ondernemers investeren vanuit emotie, zien een mooi pand en denken er niet over na een goed doordacht plan bij de bank in te dienen met hierin de consequenties van de investering becijferd. Zonder gedegen voorbereiding en goede presentatie kom je er niet.'

Nieuwe kredietvormen

Kredietverschaffing komt er de komende jaren anders uit te zien. De uitgifte van krediet komt steeds meer bij buitenlandse banken, institutionele beleggers en pensioenverstrekkers te liggen. Ook wordt er steeds vaker financiering verkregen op basis van de activa van de onderneming. Van der Weg: 'Voor meer werkkapitaal klop je straks aan bij een factoringmaatschappij waar je op basis van je debiteurenportefeuille krediet kunt krijgen. Dit kan ook met vaste activa. Op basis van je voorraden, inventaris of onroerend goed kun je aan werkkapitaal komen'. Voor kleinere bedragen tot € 50.000 zoeken bedrijven elkaar meer door middel van crowdfunding. Van der Weg: 'Via online platforms weten bedrijven en investeerders elkaar steeds vaker te vinden.'

Banken verliezen adviesfunctie

Banken zullen binnen vijf jaar stoppen met het verlenen van gespecialiseerd financieel advies, zo voorspelt Van der Weg: 'Advies komt te liggen bij externe financieel adviseurs, zoals accountants en bemiddelaars. In Angelsaksische landen als Engeland zie je dit al sterk terugkomen, daar houden banken zich enkel bezig met hun core business: het leveren van producten en het innemen en uitgeven van geld.

Tips voor ondernemers

  • Ga voorbereid naar de bank: zorg voor een gedegen plan;
  • Dien de aanvraag in bij de juiste bank;
  • Kijk ook eens naar alternatieve vormen van financiering;
  • Maak gebruik van beschikbare regelingen, zoals het borgstellingskrediet;
  • Onderhandel met je bank voor betere tarieven.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!