Onbestendigheid en stijgende rente?

Onbestendigheid en stijgende rente?

De voorjaarsvakantie is weer achter de rug. Een periode waarin we meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in weerplaatjes. Graag hebben we zonnig en onbewolkt weer. Een vergelijking die we ook graag in de economie terug zien. Bewolking en onweer hebben we genoeg gehad. Het wordt tijd dat we definitief onder de recessie uitkruipen en weer volop van optimisme kunnen genieten. Hoezeer ik u dat gun, zover is het helaas nog lang niet. Weliswaar zien we een stijgend sentiment op de beursvloer maar voor de gemiddelde MKB ondernemer is het nog 'bewolkt'.

Nu is deze bewolking niet vreemd. Het MKB, nog altijd de motor van de economie, merkt traditioneel de positieve effecten van de wereldeconomie pas later in de tijd. Maar hier en daar raken de reserves op en snakt het MKB naar een snelle verbetering.

Onderwerp van gesprek blijft het inflatiegevaar
Wat doet de rente?

De geldpersen draaien nog steeds. Een aantal landen zijn nog steeds 'hulpbehoevend'. Met een stijgende geldhoeveelheid is het een kwestie van tijd voordat de inflatie wind opsteekt. Daarnaast wordt deze de laatste tijd aangewakkerd door stijgende grondstoffen en dat zal niet minder worden. We hebben namelijk 7 miljard mensen op onze wereldbol. Dit aantal wordt niet minder en over het algemeen neemt de welvaart toe waardoor meer geconsumeerd zal worden. Alleen al in China nam in 2010 steeg het inkomen met 25%. Dit betekent niet alleen dat uw iPad duurder wordt maar de vraag naar biefstuk, auto's en olie zal fors toenemen. Zo fors dat het aanbod het niet kan bijhouden met prijsverhoging tot gevolg. Met name door de onrust in Noord Afrika zien we de olieprijs oplopen. Een verdere verhoging van de olieprijs is te verwachten. Ook dit is inflatie- verhogend.

Goed, we zijn het er vast over eens, inflatie komt
Maar wanneer?

Remmende factor is het feit dat veel landen een hogere rente niet kunnen betalen. De ECB zal de rente dus voorzichtig omhoog schroeven. De eerste verhoging sinds lange tijd wordt naar aller waarschijnlijkheid in april verwacht. Laten we overigens niet in paniek raken want de rente is nog steeds historisch laag. De korte Euribor rente is nu rond de 1% en zal volgens een aantal grootbanken in 12 maanden gemiddeld met 0,7% oplopen. Nog steeds is financieren met een 'korte rente' dan lonend maar het advies is wel om duidelijk vinger aan de pols te houden. Zeker bij grote bedragen wordt het interessant om de risico's af te dekken met CAP's, SWAP's of andere derivaten.

Wilt u meer weten over deze, veelal tot de verbeelding sprekende mogelijkheden, neem dan gerust contact op. We informeren u graag.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!