Maatschappelijk verantwoord financieren

Maatschappelijk verantwoord financieren

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is hot. In een relatief korte periode is ‘maatschappelijk verantwoord' niet meer voorbehouden aan specifiek milieu georiënteerde bedrijven. Natuur en milieu zijn de laatste jaren verheven tot ondernemersitems. We realiseren ons dat de zorg voor onze omgeving niet enkel geld kost maar dat dit ook kan bijdragen aan de verhoging van onze omzet. Met een goed MVO beleid worden onze producten eerder gewaardeerd en als we het handig aanpakken is een goed MVO beleid om te zetten in Unique Selling Points ofwel USP's. En deze onderscheidende waarde maakt uw bedrijf en product interessant voor uw klanten.

Mooi verhaal maar werkt dit ook positief voor uw financiering?

Een financier let op uw kengetallen: rendement, cash flow, solvabiliteit, EBIT. Deze historische gegevens zijn prima uit uw jaarcijfers te destilleren. Maar daarnaast wordt u en uw bedrijf beoordeeld op uw visie, de kwaliteit van uw management en de wijze waarop u met uw omgeving omgaat. Dit bepaald voor een groot deel uw lange termijn beleid. En aangezien een lening veelal enkele jaren loopt is dit voor een financier van belang. Een goed MVO beleid werkt dus ook naar uw financier. Daarnaast is het meegenomen dat de overheid uw MVO aanpak stimuleert. In veel gevallen kan uw MVO beleid leiden tot energiebesparing of verdere effectiviteitsverbetering  Economische zaken stimuleert dit middels kennis- en innovatievouchers. Deze zijn aan te vragen via SenterNovem, onderdeel van AgentschapNL. Overigens blijft de overheid stimuleren want recentelijk heeft de overheid bekend gemaakt dat ze de verruimde BMKB regeling oftewel Staatsgarantie ook voor 2011 hebben verlengd.

Tot 1,5 miljoen kan een beroep gedaan worden op staatsgarantie. Voor financieringen tot € 250.000,- kan zelfs tot 80% dus € 200.000,- Staatsgarantie worden verleend. Het risico voor de bank wordt hiermee aanmerkelijk kleiner. Deze regeling staat niet enkel open voor starters maar ook voor bestaande bedrijven. Volgens het ministerie van Economische Zaken bent u overigens een starter zolang u niet langer dan 5 jaar een bedrijf in stand houdt. Van deze mogelijkheden wordt nog maar beperkt gebruik gemaakt. Uiteraard jammer. Weliswaar vraagt de bank de Staatsgarantie aan maar in uw aanvraag kunt u al rekening houden met de geboden staatssteun. Daarnaast biedt de overheid ook specifieke assistentie bij technische innovatie en duurzaamheid. In alle aanvragen is het essentieel dat u een goed businessplan heeft. Voor financieringsvragen geld in deze tijd zeker: een goede voorbereiding is het halve werk.

Wilt u meer weten over de (verruimde) BMKB regeling of over ondersteuning in uw financieringsaanvraag, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!