Buitenlandse geldkraan lonkt voor de bouwsector

Buitenlandse geldkraan lonkt voor de bouwsector

De geldkraan druppelt. Kredietintermediair CCQ Ondernemersdesk is eind vorig week in opdracht van het ministerie van Economische Zaken begonnen om MKB-ondernemers te koppelen aan oude én nieuwe financiers. Een paar buitenlandse banken tonen interesse in de bouw, zegt CCQ-directeur Maarten Kolff. Door de crisis is het vinden van krediet en het overtuigen van geldvertrekkers soms een zaak van leven en dood. Het nieuwe bedrijf CCQ kreeg vorig jaar de opdracht van het ministerie van Economische Zaken de geldkraan voor middelgrote en kleine bedrijven open te draaien. Na een voorbereidingsperiode ging het bedrijf vorige week officieel van start.

CCQ is een voorportaal voor banken en andere financiers. 'We kunnen het werk uit handen nemen van de banken', zegt directeur Maarten Kolff, oud ABN Amro-bankier. 'We gebruiken daarvoor kredietanalysesoftware die bij een aantal grote banken ook wordt gebruikt. We weten welke vragen moeten worden gesteld aan de ondernemers met een kredietvraag en welke documenten moeten worden ingevuld. Accountmanagers van banken kunnen zo makkeijker bepalen of er wel of niet groen licht kan worden gegeven'. CCQ helpt bij kredietaanvragen boven de 100.000 euro. De bedrijven kunnen de hulp goed gebruiken. Veel kredietaanvragen zijn volgens Kolff onvolledig, waardoor kredieten onnodig worden afgewezen.

Koppelen

Ook probeert het door het ministerie van Economische Zaken gesubsidieerde CCQ de ondernemer te koppelen aan een geldverstrekker. De kredietintermediair heeft daarvoor lijntjes met binnenlandse banken (SNS), buitenlandse banken en institutionele beleggers (Syntrus Achmea). De buitenlandse banken zijn een welkome aanvulling op de Nederlandse kredietmarkt. 'CCQ fungeert als distributienetwerk voor deze nieuwe toetreders', zegt Kolff. het gaat om een Amerikaanse bank, die anoniem wil blijven, en IFN, een dochter van de Deutsche Bank. CCQ is in een ver gevorderd stadium om een van de banken te koppelen aan een aantal grote bouwbedrijven.

'We proberen een kredietfaciliteit op te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe projecten en renovatieprojecten', zegt Kolff. Krijgen die bedrijven dan onvoldoende krediet bij hun eigen huisbankier? 'Die indruk heb ik inderdaad.' Als de kredietfaciliteit via de buitenlandse banken een succes wordt, wil Kolff de oplossing uitrollen voor een grotere groep bouwbedrijven. De behoefte eraan is er in elk geval. 'Ik merk dat veel bouwprojecten vastlopen bij de financiering.'

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!