Banken worden soepeler bij kredietverlening

Banken worden soepeler bij kredietverlening

Nederlandse banken zijn afgelopen kwartaal voor het eerst sinds medio 2006 iets soepeler geworden bij de kredietverlening aan bedrijven. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op basis van een enquête onder de banken. Het minder stringente beleid komt volgens DNB vooral doordat banken steeds meer concurrentie voelen van elkaar en in toenemende mate van andere marktpartijen. Daarnaast zien banken door het herstel van de economie wat minder risico's bij de kredietverlening aan bedrijven dan voorheen. De banken verwachten de criteria in het komende kwartaal nog iets verder te versoepelen.

Marges

Ze blijven wel terughoudend wat betreft de omvang van leningen die worden verstrekt, maar rekenen minder hoge marges over de kredieten. De criteria voor langlopende leningen werden in het afgelopen kwartaal nog verscherpt, maar daar komt volgens de banken in het komende kwartaal een einde aan.
'Dat beeld is goed om te zien', zegt Rob Wolthuis van MKB Nederland. Maar vanuit de eigen achterban krijgt de koepel voor het midden- en kleinbedrijf nog geen signalen die dat bevestigen. Harde cijfers over het laatste kwartaal heeft hij niet.

Een derde

Maar in de eerste zes maanden van dit jaar was het voor het midden en kleinbedrijf nog steeds lastig krediet te krijgen, blijkt uit de financieringsmonitor van onderzoeksbureau EIM. Ruim de helft van de aanvragen werd afgewezen en slechts een derde van de mkb-ondernemers die op zoek waren naar geld, kreeg het bedrag dat hen voor ogen stond.

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!