Buitenlandse bank leent wel

Buitenlandse bank leent wel

Terwijl Nederlandse banken wordt verweten dat ze op hun geld te zitten, kijken buitenlandse banken begerig naar de Nederlandse markt. Dat stelt Carlo van der Weg, directeur van kredietbemiddelaar Credion. Hij verwacht binnenkort namen bekend te kunnen maken van buitenlandse banken die zich op de  Nederlandse markt wagen.

"Buitenlandse banken zijn niet van plan in Nederland een distributienetwerk op te zetten, maar ze zoeken wel naar bepaalde combinaties van producten en kredieten", zegt Van der Weg. "Ze willen bijvoorbeeld een portefeuille opbouwen met kredieten aan MKB-ers met onroerend goed als onderpand." Deze buitenlandse banken krijgen een steuntje in de rug van minister Van der Hoeven van Economische Zaken (EZ).

Ze stelt geld beschikbaar aan twee organisaties die het midden en kleinbedrijf helpen bij het aanvragen van MKB krediet. Credion is door zo'n organisatie - CCQ - in de arm genomen. "We verzamelen kredietaanvragen en leggen die voor aan Nederlandse en buitenlandse banken", zegt Van der Weg. Kleine Nederlandse banken en buitenlandse banken reageren het meest enthousiast. Buitenlandse banken kijken volgens Van der Weg anders naar de Nederlandse markt dan binnenlandse partijen. "Ze zoeken pakketten leningen die qua risico en rendement goed passen bij de rest van hun portefeuille. In de VS en Groot Brittannië is deze werkwijze heel gebruikelijk. Deze partijen willen het risico bijvoorbeeld spreiden door ook actief te zijn in Nederland." De administratie en het beheer van de leningen laten de buitenlandse partijen over aan CCQ. "Ook pensioenfondsen kunnen op deze wijze geld aan het MKB uitlenen", zegt de Credion-directeur. Volgens Van der Weg snijdt het mes aan twee kanten. "MKB-ers krijgen meer mogelijkheden en onbekende spelers zoals buitenlandse banken, leasebedrijven en pensioenfondsen krijgen toegang tot de kredietmarkt."

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!