Meer cases

Credion, de verbinding tussen ondernemer, accountant en financierder

Zeeland Bedrijfsfinanciering Cases
Credion, de verbinding tussen ondernemer, accountant en financierder

Stel u hebt extra financiering nodig. Daarvoor moet u bij een geldverstrekker zijn. Echter in tijden van economische crisis is het niet zo vanzelfsprekend dat u de aanvullende financiering ook krijgt. En hoe zit het met de condities wanneer deze wel wordt verstrekt? Banken brengen bijvoorbeeld extra rente in rekening, wanneer de risico's groter zijn of vragen aanvullende zekerheden. U kunt al gauw veel geld besparen, wanneer u goed voorbereid bij een bank komt en bovendien uw kansen op aanvullend krediet vergroten.

Pronova Interieurbouw & Projectinrichting uit Goes schakelde daarom financieel expert Credion in om als onafhankelijk adviesbureau te adviseren bij haar financieringsaanvraag. Pronova verzorgt op projectmatige basis de interieurbouw voor de zakelijke markt, zoals winkels, kantoren en horecabedrijven. Van ontwerp tot realisatie, sleutelaar. Veelal wordt gebruikt gemaakt van materiaal uit het eigen productiebedrijf, daarbij aangevuld met handelsproducten. Voor interieurontwerp beschikt Pronova over een eigen studio onder de naam Habitouch. Voor klanten die al een ontwerp hebben, verzorgt Pronova de engineering, technische vertaling, calculatie en uitvoering. Mike Sopers, directeur van Pronova, beschrijft de werkwijze van zijn bedrijf: "Sinds enige tijd hebben wij de werkwijze van ons bedrijf aangepast. Voorheen werkten wij vaak toeleverend in opdracht van aannemers en projectontwikkelaars. Tegenwoordig werken wij vooral voor de eindgebruiker. Daarmee kunnen wij concepten aanbieden, die beter aansluiten op de wensen van de gebruiker. Daarbij vinden wij het heel belangrijk om in een vroegtijdig stadium bij het project betrokken te worden, zodat er bij de bouw al rekening kan worden gehouden met de inrichting. Dit voorkomt dubbel werk en bespaart de opdrachtgever uiteindelijk veel tijd en geld."

Vanwege de gewijzigde visie binnen het bedrijf is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Het werken voor de eindgebruiker betekent bijvoorbeeld dat er anders geacquireerd en gepresenteerd moet worden. Bovendien is er veel geïnvesteerd in techniek en automatisering. Maar als gevolg van de economische crisis zijn de betalingstermijnen van de debiteuren toegenomen en daarmee is de cash flow onder druk komen te staan. "Wij hebben een goed gevulde orderportefeuille, maar ook wij kunnen onze ogen niet sluiten voor de crisis en onze projecten moeten gewoon door kunnen gaan. Zodoende kwamen wij in contact met Andy Croes van Credion Zeeland", vertelt Mike Sopers.

Andy Croes: "Dankzij deze strategie zit het bedrijf in de lift. Vooral omdat Pronova langlopende projecten uitvoert, moet er veel voorgefinancierd worden. Wij zijn begonnen met het maken van een uitgebreide bedrijfseconomische analyse. Daarbij kijken wij niet alleen naar de prestaties van het bedrijf, maar we relateren deze ook aan de branche. Hoe zijn de kengetallen bij vergelijkbare bedrijven? Voor deze analyse is een goede samenwerking met de accountant noodzakelijk. Wij zijn geen accountant en maken niet de jaarcijfers, maar op basis van de juiste rapporten, kunnen wij wel de benodigde ratioanalyses maken. Deze analyses verwerken wij in een financieel memorandum voor de bank." "Banken beoordelen kredietaanvragen op risico's. Zij proberen een inschatting te maken van alle mogelijke risico's die een bedrijf loopt. In ons memorandum anticiperen wij hierop en bekijken samen met de ondernemer hoe hij met deze risico's om kan gaan. Kan hij financiële risico's opvangen en wat doet de ondernemer om de risico's te vermijden?"

Mike Sopers beschrijft zijn ervaring met Credion: "Zonder Credion hadden wij de herfinanciering ook wel rond gekregen,maar tegen aanmerkelijk minder gunstige condities. Normaal gesproken zijn bij een financieringsaanvraag drie partijen betrokken: de ondernemer, de bank en de accountant. Credion is de bindende factor binnen deze driehoek en brengt de benodigde informatie samen. Dat heeft ons veel tijd en geld bespaard op een dusdanige wijze, dat Credion opnieuw betrokken is bij ons volgende project!"

Geïnteresseerd?

Heeft u MKB krediet, ondernemerskrediet of alternatieve financieringsvormen nodig? Bent u starter en zoekt u starterskapitaal? Heeft u grondfinanciering, scheepsfinanciering of durfkapitaal nodig voor een bedrijfsovername of de financiering van uw bedrijfs onroerend goed? Of bent u benieuwd wat crowdfunding, factoring, financial lease of payrolling voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op, want Credion realiseert graag uw bedrijfsfinanciering!